הדפסת מזון בתלת־ממד עם בישול אינפרא אדום
חוקרים מאוניברסיטת המדע והטכנולוגיה של הונג קונג (HKUST) חשפו פריצת דרך בתחום הדפסת המזון בתלת־ממד, המשלבת הדפסה ובישול אינפרא אדום סימולטני. הפתרון החדשני מיועד לייעל את תהליך ההכנה, לשפר את הבטיחות ולשדרג את החוויה הקולינרית.
המחקר, שפורסם בכתב העת Advanced Materials תחת הכותרת Advanced 3D Food Printing with Simultaneous Cooking and Generative AI Design, מדגים כיצד אפשר להתגבר על האתגרים של שיטות הדפסה מסורתיות, שבדרך כלל מצריכות עיבוד משלים ומותירות תוצרים לא מדויקים או פגיעים לזיהומים.
המערכת החדשה, שפותחה בחוג לעיצוב מערכות אינטגרטיביות ב־HKUST, משתמשת בהדפסת מזון בשיטת אקסטרוזיה עם חימום באמצעות קרני אינפרא אדום בזמן אמת. את תהליך הבישול מבצעים באמצעות גוף חימום מגרפן, המבטיח חימום מדויק, שימור מבנה יציב של מאכלים מבוססי עמילן ושמירה על איכויות קולינריות.
שולבה גם מערכת עיצוב מבוססת בינה מלאכותית, שנעשה בה שימוש באלגוריתמים גנרטיביים וסקריפטים בשפת Python ליצירת דגמי מזון ייחודיים ומורכבים. הממשק תוכנן באופן שגם משתמשים ללא ידע מוקדם בתכנות יוכלו להפיק תבניות אסתטיות ויצירתיות.
המערכת פותחה כדי לשרת אוכלוסיות בעלות צרכים תזונתיים מיוחדים כגון מטופלים עם דיספאגיה, תוך שמירה על אסתטיקה, רכות וערך תזונתי. החוקרים מאמינים כי השימוש בטכנולוגיה צפוי להתאים גם למטבחים מוסדיים, לבתי אבות, לבתי חולים ואף למסעדות המעוניינות להציע חוויית אוכל מותאמת אישית וחדשנית.
פרופ' מיץ' לי גויג'ון, ראש צוות המחקר, ציין: "החדשנות שלנו מבטיחה תהליך יצירת מזון מותאם אישית, בטוח וטעים, תוך שימוש בטכנולוגיה נגישה ויעילה."
קוני לי קונג־וואי, הדוקטורנטית שהובילה את המחקר, הוסיפה: "שילבנו יצירתיות קולינרית עם טכנולוגיה מתקדמת, ופתחנו פתח לדור חדש של יצירת מזון."
בהמשך צפויה הקבוצה לחקור את שימור הערכים התזונתיים של ויטמינים רגישים לחום, את עיכול העמילן ואת קבלת הקהל באמצעות מבחני טעימה עם אוכלוסיות ייעודיות, לקראת יישום בשוק המסחרי.