מגה מזון
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

כנס סיכום עונת גידול ירקות קיץ בערבה התיכונה

07/07/2025
זמן קריאה: 2.5 דק'

רגע לפני המלחמה עם איראן התקיים הכנס "סיכום עונת גידול ירקות בערבה" בתחנת המחקר יאיר בחצבה, ביוזמת מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר, הוועדה החקלאית בערבה התיכונה ושירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות. בכנס המוצלח השתתפו כ־130 מגדלים, חוקרים, מדריכים ונציגי ארגונים חקלאיים, והוצגו בו תוצאות מחקרים וסקירות מקצועיות על ענפי הגידול בערבה, מצב משק המים, הגנת הצומח ועוד.

מעין קטרון, מנהלת מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר: "אל מול האתגרים המורכבים שצופה לנו העתיד, עקב משבר האקלים וההתחממות הגלובלית, חוקרינו ממשיכים ליזום ולהוביל מחקרים יישומיים במגוון תחומים, לשימור ופיתוח של ענפי החקלאות המפוארים שקמו בלב המדבר כנגד כל הסיכויים. המצב הביטחוני במלחמה האחרונה ובמבצע באיראן מעניקים חשיבות ומשמעות לחובת התמיכה הממשלתית והציבורית בהמשך ענף חקלאות יציב ומצליח בישראל, כדי להמשיך ולייצר כאן מזון עצמאי, ולא להסתמך על יבוא."

עופר גור, יו"ר הוועדה החקלאית בערבה התיכונה, סקר את מצב משק המים באזור הערבה התיכונה, וציין כי מקורות אספקת המים העיקריים לענף החקלאות הם קידוחים, שאיבה של 122 אלף מ"ק ליום, מאגרי מים עד 10,000 מ"ק ליום, קו צפית 6,000 מ"ק ליום והעברה מהערבה הדרומית - 4,000 מ"ק ליום.

בערבה, אשר נסמכת על מי קידוחים, קיים חשש כי כמות המים המסופקת כיום אינה מספיקה, ועל כן יש להקפיד על כמויות המים הנצרכות בשטחי הגידול כדי להבטיח שלא ייגרם נזק לחקלאות האזור עד אספקת מים נוספת מצפון ומדרום.

בכנס התקיימו הרצאותיהם של חוקרים וחוקרות של מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר: ד"ר שמעון פיבוניה, חוקר ירקות והגנת הצומח, הציג מחקר לבחינת תכשירים לטיפול במזיקים תריפס הקיקיון בפלפל וטוטה אבסולוטה בעגבניות. נופית וקנין, חוקרת ירקות, הציגה תוצאות של שני מחקרים: מבחן זני עגבניות ומחקר העוסק בהקדמת העונה של העגבניות. ד"ר יעל בר לבן, חוקרת במו"פ ערבה ובחברת HarvestR, הציגה את עבודת החברה הפועלת לצמצום הפחת בתוצרת חקלאית על ידי פיתוח שיטה חדשנית וידידותית לסביבה להדברת פטריות פתוגניות הגורמות לריקבון של פירות וירקות לאחר הקטיף. מילי זנבר, חוקרת איכות לאחר קטיף, הציגה מחקרים לבחינת יעילות המיצויים מצמחי מדבר לעיכוב ההתפתחות של מחלת העובש האפור בחציל, חשיפה לקרינת UV בגידול חציל והשפעתן על מרכיבי איכות הפרי.

 

 

בכנס הוצגו סקירות מקצועיות ומחקרים על ידי מדריכי שה"מ במשרד החקלאות. עדי סויסה, מדריכת גידול ירקות בערבה, הציגה סקירה מקיפה על העונה מבחינת האקלים, בסיוע נתונים שסיפק מרק פרל, מטאורולוג משרד החקלאות. מהסקירה עלה, כי יולי 2024 היה החם ביותר באזור הערבה ב־75 השנים האחרונות. הטמפרטורה המרבית שנמדדה בחצבה הייתה 42.3 מעלות צלזיוס, וטמפרטורת המינימום הייתה 28.1 מעלות צלזיוס - כ־1.9 מעלות צלזיוס מעל הממוצע בשנים 2020-1991. כמו כן הציגה כיצד כל גידול חקלאי הושפע מכך מבחינה אגרונומית, תוך הסתכלות על שיווק.

סבטלנה דוברינין, מדריכת הגנת הצומח, הציגה את האתגרים המרכזיים שנרשמו בעונת הגידול החולפת בתחום המזיקים שבלטו בעונה זו, ונתנה דגשים למגדלים לקראת העונה הבאה.

עודד פרידמן, מדריך בתחום קרקע ומים, הציג את מצב המים בערבה מבחינת רמות המליחות והרכב המים ומה צפוי להיות בעתיד. כמו כן נתן דגשים למגדלים להתנהלות נכונה בכל הקשור לדישון גידולי הירקות.

 

יולי 2024 - החם ביותר ב־75 השנים האחרונות. מרק פרל, מטאורולוג משרד החקלאות

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן