מגה מזון
חדשות
חדשות מקומיות
לעמוד קודם

סיור חקלאי בצפון: פוסט־מלחמה ואתגרים

10/07/2025
זמן קריאה: 2 דק'

בעקבות פגיעת הלחימה בחקלאות הישראלית, קיים ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל, סיור מקצועי במטעי גבול הצפון. הסיור נערך בהשתתפות מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל אורי דורמן, הנהלת ארגון מגדלי הפירות ומשלחת ראשי ונציגי ארגונים חקלאיים. מטרת הסיור הייתה לבחון את האתגרים שעימם התמודדו החקלאים במהלך הלחימה ולעמוד על צורכיהם בתקופה הנוכחית.

תצפית במטולה והנצחת עומר ויינשטיין ז"ל

בסיור קיימו המשתתפים תצפית ממטולה לעבר כפרים לבנוניים שנהרסו על ידי צה"ל. בגבעת ש"י שבגבול לבנון נפגשו עם החקלאי הוותיק משה ויינשטיין, אביו של עומר ויינשטיין ז"ל, שנהרג מפגיעת רקטה ב־31 באוקטובר 2024 עם ארבעה עובדים מתאילנד שקטפו עימו תפוחים.

ירון בלחסן הקריא דברים לזכרו של עומר, שהיה אגרונום, דור חמישי למשפחת חקלאים ממקימי מטולה וענף המטעים במושבה. עומר הותיר אחריו אישה, ד"ר הדס ויינשטיין, חוקרת במכון מיגל, וארבעה ילדים.

האתגר במנרה: מטעים שרופים, פיצויים מתעכבים

במנרה, במטעי בראשית, פגשו המשתתפים את מישה לייקין, מנהל המטעים בקיבוץ שמאז הלחימה תושביו טרם שבו אליו. לדבריו, "בשנה שעברה נאלצנו לעבוד תחת איום מתמיד של הפגזות וללא אפשרות לקטוף ברצף. כיום אנו מקווים כי תחילת הקטיף תסמן את תחילתו של שיקום חקלאי ולאומי."

לייקין סייר עם האורחים במטעים הסמוכים לגבול, שחלקם נשרפו או נהרסו מירי חיזבאללה, והבהיר כי רבים מהם לא טופלו קרוב לשנתיים. לדבריו, טרם התקבלו הפיצויים שהובטחו לחקלאים.

התחדשות בגוש חלב: חזרה לתיירות חקלאית

בהמשך ביקרו המשתתפים אצל החקלאי טוני עלם מחוות הסוואנה בגוש חלב, הכוללת מטעים וקטיף עצמי של דובדבנים ותות עץ. עלם הציג את פעילותו בתחום התיירות החקלאית, שהוקפאה בתקופת המלחמה וכעת שבה לפעול.

ראש פינה: שימור שרשרת האספקה וחדשנות

בבית האריזה רפקור שבראש פינה נפגשו המשתתפים עם היו"ר עדי שוורץ, המנכ"ל גיא הוכפלד והאגרונום הדר קוז'יקרו. הנהלת המפעל הציגה את פעולתה בזמן הלחימה - אספקת תוצרת חקלאית רציפה לאזרחי המדינה, עבודה בשיתוף עם המגדלים ושאיפה לחדשנות עתידית.

קריאה לממשלה: לעצור את הסרת המכסים

ירון בלחסן הדגיש, כי הגליל העליון הוא אזור גידול המצטיין בפירות נשירים בזכות תנאי האקלים והחקלאים המקצועיים. לדבריו, "גם בעת מלחמה המשיכו חקלאי הצפון לקטוף פירות תוך התמודדות עם שריפות ואיומי ירי. כיום נקטפים דובדבנים, משמשים, אפרסקים ונקטרינות, ובהמשך ייקטפו אגסים, תפוחים וקיווי."

בלחסן קרא לממשלה להשלים את תשלומי הפיצויים ולהתנגד להסכם סחר חדש עם ארה"ב, שלדבריו מהווה "איום קיומי על ענף הפירות בישראל." לדבריו, אם יתבטלו היטלי הסחר, החקלאות הישראלית תיהפך לבלתי־כדאית. "על ממשלת ישראל להציב את החקלאות בראש סדר העדיפויות כאינטרס לאומי וביטחוני."

נציגות רחבה של ענף הפירות

לסיור הצטרפו גם אילנה דרור, כלכלנית התאחדות חקלאי ישראל; מוטי צמיר, יו"ר ארגון מגדלי הפירות; רני ברנס, יו"ר ענף הפירות במועצת הצמחים; משה ברוקנטל, מנהל ענף הפירות במועצה; קובי כהן, חשב הענף; ירון סולומון, נציג האיחוד החקלאי בתנועה המושבית; חיים חבלין, מנהל תחום חקלאות בתנועה הקיבוצית; ראובן דור, מנהל קשרי חוץ במו"פ צפון מיגל; עמוס לוין, מנהל תחום חקלאות בחברה לפיתוח הגליל ויו"ר שולחן התפוח במועצת הצמחים; וחברי מזכירות ארגון מגדלי הפירות.

 

ירון בלחסן, אורי דורמן, משה ברוקנטל, לואיס עלם ורני ברנס. צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל

סיור ארגון מגדלי הפירות בגבול לבנון. צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל

מטעים בגבול הצפון - אילוסטרציה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן