עידוד מגדלי השום לשימור הגידול המקומי
כהזדמנות אחרונה להצלת ענף השום בישראל, משרד החקלאות מפרסם נוהל תמיכה בסך של כשלושה מיליון ₪ לסיוע בשימור הגידול השום המקומי בישראל. התמיכה תינתן גם למגדלים שישמרו את חומר הריבוי כדי להבטיח את המשך הייצור המקומי גם בשנה הבאה ובשנים שלאחריה. תמיכה זו היא חלק מסיוע לחקלאים המגדלים שום יבש, אשר זרעו שום בעונת הסתיו של שנת 2023.
בשונה מזריעה רגילה, גידול שום מתבצע בטכניקת שתילה המוכרת כנעיצת שננות. שן שום ננעצת באדמה בכל שנה בספטמבר, ומכל שננה מתפתח בצל ובו ראש שיני שום. הפסקת נעיצה אף לשנה אחת, תצריך לאחר מכן הנבטה מחודשת שאורכת 6-5 שנים. לפיכך נוהל התמיכה הוא ניסיון אחרון להציל את ענף השום בישראל או שיושבת לעוד שנים ארוכות.
במרס 2022 ירד המכס על מוצרים חקלאיים רבים, בהם שום, אשר המכס עליו ירד ל-0% באבחה. צעד זה הביא לירידה במחיר השום לצרכן, ואילו המרווח ליבואן עלה ב-15% בממוצע יחסית לרווח טרום הורדת המכס. המהלך פגע אנושות בגידול המקומי של שום ישראלי, ובצרכן שאיבד את המוצר הישראלי האיכותי לעומת השום המיובא.
סך הצריכה הישראלית של שום בישראל היא 14-12 אלף טונות בממוצע בשנה. טרום הסרת המכס היה הייצור המקומי כ-50% מהצריכה בשוק המקומי. לאחר הסרת המכס צנח חלקו של השום הישראלי ל-20%-30% בשנת 2022. בשנת 2022 היה שטח הגידול של שום בישראל כ-9,000 דונם, ואילו כיום נותרו כ-4,000 דונם וכמות המגדלים הצטמצמה מ-60 ל-20.
השום גדל בישראל במאה השנים האחרונות. הזן המקומי, זן "שני", נחשב איכותי בזכות ריכוז חומר פעיל (אליצין) גבוה. השום כחומר ריבוי, ננעץ כאמור בחודש ספטמבר ומבשיל לאחר כשבעה חודשים. הוא נקטף בחודש אפריל, מיובש בחודש מאי ומשווק לאורך השנה מקירור. דונם שום מניב תוצרת של כטונה, אשר 80% ממנה משווקים ו-20% מופרשים לטובת חומר ריבוי לעונה הבאה. התמיכה תוענק למגדלי שום יבש, בסך 3,000 ₪ לדונם.