מגה מזון
כתבות
מגה טיפ מזון
לעמוד קודם

כך מזהים דבש תקני

לקראת ראש השנה מומחי מכון התקנים מסבירים איך לוודא שהדבש טבעי ועומד בתקן: תכולת מים עד 20%, פעילות אנזימטית תקינה והיעדר תוספת סוכרים. יש גם טיפים לרכישה נכונה ולזיהוי אותות אזהרה

16/09/2025
זמן קריאה: 1.5 דק'

מדי שנה מתגלות, בעיקר בשווקים, צנצנות דבש שאינן עומדות בדרישות התקן. איך נדע אם הדבש תקני?

דבש תקני הוא מוצר טבעי שאינו מכיל חומרים משמרים או מייצבים, ללא תוספות של סוכר או אחרות שמקורן אינו בדבש בטבעי. חשוב מאוד שהפרמטרים הייחודיים יעמדו בדרישות התקן כדי שהצרכן ירכוש דבש טבעי, איכותי ומפוקח. לעומתו דבש מזויף הוא מוצר שלא כולו נוצר אך ורק על ידי הדבורים כדרך הטבע. במוצר כזה עלולים להימצא תוספים שמקורם אינו ממקור דבש טבעי, כגון סוכרים, קרמל וצבעי מאכל.

דבש בעל תו תקן זה נמצא בפיקוח שוטף של מכון התקנים ועובר בדיקות מקיפות במעבדות המכון. הבדיקות מוודאות שכל צנצנת דבש שמגיעה לצרכן תכיל דבש טבעי לחלוטין שהופק מצוף שאספו הדבורים מפרחים בשדה, ולא הוספו לו בתהליך אריזתו סוכרים או תוספות אחרות שעלולות לפגוע באיכותו ובמקוריותו. כיום, החברה היחידה בעלת תו תקן לדבש היא מכוורת יד מרדכי-שטראוס. הדבש שלה נמצא בפיקוח של מכון התקנים ועובר בדיקות מקיפות במשך השנה.

אלו חלק מהבדיקות שמבוצעות במעבדות מכון התקנים לאיכות הדבש:

  1. תכולת המים בדבש: כמות המים המותרת היא עד 20%. מעבר לכמות זו עלולה להיווצר תסיסה אשר תביא לטעם חמוץ ולהיווצרות קצף, מה שיפגום באיכות הדבש.
  2. פעילות אנזימטית בדבש: תכונה שנבדקת במעבדה ומאפשרת לוודא שהדבש טבעי, טרי ולא מעובד אלא נוצר אך ורק על ידי דבורים.
  3. בדיקת סוכרים: בדיקה זו בוחנת אם נוספו סוכרים ממקור חיצוני ולא מהדבש עצמו.
  4. הדבש צריך להיות בעל ריח אופייני לרכיביו, ובכל מקרה אינו אמור להכיל בתוכו או על פניו קצף, לכלוך או גופים זרים כגון חלקי דבורים.
  5. תנאי אחסון: מוודאים כי הדבש אוחסן במקום מוצל והרחק ממקור חום כדי לשמור על האיכויות והיתרונות הטמונים בו.

איך לרכוש דבש תקני?

  • ודאו כי על גבי האריזה מסומנים שם האורז, כתובתו, תאריך האריזה (יום, חודש ושנה) ותאריך תפוגה המסומן במילים "עדיף להשתמש לפני..."
  • אם מחירו של הדבש נמוך במידה רבה לעומת שאר צנצנות הדבש שעל המדף, כדאי להימנע. זה מדליק נורה אדומה.
  • לעיתים דבש נוטה להתגבש ולהתקשות מעט. זה תהליך טבעי. השריית הצנצנת במים חמימים תסייע להשיבו למצבו הנוזלי.

 

אילוסטרציה

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
בטעינה...
כותרת
תוכן