אריזת מזון אכילה
מיזם המזון אטלס (Atlas) קיבל מענק ראשוני מקרן החדשנות לעסקים קטנים של משרד החקלאות האמריקני בהיקף של 175 אלף דולר. המימון יסייע לו לפתח אבטיפוס לציפוי מזון אכיל חדשני המבוסס על תמצית מאצת סוכר (sugar kelp) - חומר טבעי שעשוי להכפיל את חיי המדף של פירות וירקות טריים. המיזם פועל בתוכנית הסיוע הטכנולוגית של אוניברסיטת קונטיקט, והוא אחד מ־60 הזוכים האחרונים במענק היוקרתי של משרד החקלאות.
המיזם של הוא חלק מיוזמה אוניברסיטאית רחבה לעידוד חדשנות ומסחור מחקרי, שנועדה לקדם את תעשיית הטכנולוגיה הירוקה בקונטיקט. הציפוי החדשני נועד לשמור על טריות המזון באמצעות שכבה דקה מבוססת אצות, המונעת איבוד לחות, חמצון והתפתחות חיידקים. כל זאת ללא שינוי בטעם או במרקם.
ענף גידול האצות בקונטיקט, ובעיקר גידול אצות סוכר, עדיין בחיתוליו. רוב הייצור מיועד כיום לתעשיית המזון, אך לחקלאים המקומיים קשה למצוא שווקים קבועים למוצר. אם הטכנולוגיה של אטלס תצליח להגיע לשלב ייצור מסחרי, היא תוכל לספק ביקוש קבוע לאצות מקומיות ולחזק את הכלכלה האזורית.
מהמעבדה לפיילוט תעשייתי
אחד ממקימי המיזם, אנוז' פרוהיט (Anuj Prohit), שמשמש גם כמנכ"ל החברה, בנה את המעבדה מאפס והשקיע כשנתיים וחצי בפיתוח הציפוי לפני שהגיש בקשה לפטנט בעזרת שירותי המסחור של אוניברסיטת קונטיקט. המיזם כבר השתתף בתוכניות התפתחות ובמלגת הקיץ של מרכז היזמות CCEI, שאפשרה לו לבחון את המודל העסקי וליצור קשרים עם משקיעים ויועצים.
המענק הנוכחי יסייע בפיתוח אבטיפוס ראשוני לציפוי האכיל, שיאפשר להציג את הטכנולוגיה ליצרני מזון ולקדם השקעות נוספות. היעד הבא של אטלס הוא גיוס מענקי המשך וכניסה לתוכניות מימון פדרליות נוספות לשם הרחבת פעילות החברה.
בטווח הארוך, מקימי המיזם מתכננים להקים מיתקן לעיבוד אצות ים שיאפשר ייצור בהיקף תעשייתי. כך יתאפשר לספק את המוצר לשוק המזון הלאומי ואפילו ליצוא. לדברי החוקרים, החזון כולל יצירת מערכת אקולוגית שלמה של חדשנות בתוך האוניברסיטה, שבה חוקרים, יזמים ומשקיעים משתפים פעולה בהקמת חברות טכנולוגיות שיקדמו את המחקר האקדמי ויחזקו את הכלכלה המקומית.
ציפוי אכיל המבוסס על תמצית אצות ים מעניק שכבת הגנה טבעית השומרת על לחות, מונעת חדירת חמצן ומאטה תהליכי ייצור חיידקים. התוצאה היא שהמזון שומר על טריותו, צבע, טעם ומרקם לאורך זמן, ללא צורך בתוספת חומרים משמרים מלאכותיים.
החומר הנמצא בבסיס הפיתוח, אצת סוכר, הוא מקור טבעי לפולי־סכרידים בעלי יכולת ליצור סרט גמיש ודק על פני המזון. הוא גם עשיר בנוגדי חמצון ובחומצות אמינו שעשויים לתרום לשימור טבעי של ויטמינים וערכים תזונתיים. בכך הציפוי מציע הגנה דו־שכבתית, הן פיזית והן ביוכימית.
אצות סוכר. צילום: Gulf of Maine

