מגה מזון
ניוזלטר מגה מזון
מגה מזון גיליון 88
לעמוד קודם

עלייה ביבוא של תוצרת צמחית טרייה ב-2024

23/02/2025
זמן קריאה: 4 דק'

משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם סקירה של נתוני היבוא של תוצרת צמחית טרייה לשנת 2024, תוך השוואה לשנת 2023. שנת 2024 התאפיינה באתגרים חריגים בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", שהשפעותיה ניכרו במגזר החקלאי עם פגיעה ממשית בייצור המקומי, מחסור בכוח אדם וקושי לתפעל שדות ומטעים חקלאיים באזורי החזית.

אורן לביא, מנכ"ל משרד החקלאות: "מלחמת חרבות ברזל הציבה אתגר חסר תקדים לחקלאות הישראלית. משרד החקלאות וביטחון המזון פעל במהירות ובאחריות כדי להבטיח את רציפות שרשרת האספקה ולשמור על ביטחון המזון של אזרחי ישראל. לצד הדאגה למדפים מלאים ברשתות השיווק, אנו ממשיכים להשקיע בחיזוק הייצור המקומי, מתוך מחויבות להבטיח יציבות חקלאית וביטחון מזון גם בשנים הבאות."

ככלל, משרד החקלאות וביטחון המזון מקדם מדיניות ארוכת טווח לחיזוק הייצור המקומי, ופועל בהתאם להחלטת הממשלה להגדיל את היקפי הייצור החקלאי הצמחי המקומי ב-30% בעשור הקרוב. עם זאת בשל הצורך הדחוף להבטיח את רציפות שרשרת האספקה ואת ביטחון המזון של אזרחי ישראל, אפשר לראות בבירור את השינוי שעבר היבוא בשנת 2024 כחלק מהשפעות המלחמה.

בשנת 2024 יובאו לישראל בסך הכול 227,772 טונות של תוצרת חקלאית צמחית טרייה, עלייה של כ-13% יחסית לשנת 2023, אז יובאו 201,557 טונות תוצרת טרייה. בפרט מדובר ב-26 סוגים של תוצרת צמחית טרייה שהגיעה מ-30 מדינות מקור ברחבי העולם, בהן אזרבייג'אן, איטליה, ארגנטינה, ארצות הברית, הולנד, טורקיה, יוון, ירדן, ספרד, סין, פולין, קוסטה ריקה וקניה.

מבחינת חודשים, החודשים ינואר עד אפריל 2024 התאפיינו בהיקפי יבוא נרחבים בשל סמיכותם לתחילת המלחמה שהתאפיינה בלחימה עצימה, שכן כאמור, חלק משטחי החקלאות נמצאים באזורי החזית ונפגעו מכך קשות. החודש המוביל מבחינת היקפי היבוא הוא ינואר 2024, שבו יובאו לארץ לא פחות מ-33 אלפי טונות תוצרת חקלאית. אחריו ממוקמים החודשים מרס (29 אלפי טונות), פברואר (28 אלפי טונות) ואפריל (25 אלפי טונות).

חמשת המוצרים המובילים ביבוא לישראל (תפוח עץ, בצל, עגבנייה, שום ואננס) הם כ-75% מסך יבוא התוצרת הצמחית הטרייה לישראל.

 

להלן נתונים על היבוא בכל ענף:

תפוח עץ: בשנת 2024 יובאו לישראל כ-60 אלף טונות תפוחי עץ, עלייה של כ-58% יחסית לשנת 2023, שבה יובאו כ-38 אלף טונות. במשרד מסבירים, כי תפוח עץ הוא מוצר שמיובא בהיקף נרחב גם בשנים "רגילות", אולם השנה, בשל המלחמה והסמיכות של מטעי התפוחים ביישובי הצפון לקו הגבול, חקלאים רבים לא יכלו להגיע לטפל במטעים (דישון, גיזום, ריסוס) ולקטוף את היבול. על כן נוצר צורך גדול יותר להשלמה באמצעות יבוא לעומת שנה ללא לחימה. בשוק נוצר מגוון רחב של תפוחים. תפוח עץ הוא המוצר המגוון ביותר מבחינת מדינת מקור. בשנה האחרונה יובאו תפוחים מ-10 מדינות בעולם. רוב התפוחים (60%) הגיעו לישראל מאיטליה, והשאר מארצות הברית, ארגנטינה, יוון, מולדובה, ספרד, פולין, צרפת וקנדה. כיום אפשר לייבא תפוחי עץ מ-16 מדינות.

בצל: השנה יובאו לישראל כ-57 אלף טונות בצלים, כמות שהוכפלה בהשוואה לשנת 2023, שבה יובאו כ-27 אלפי טונות. מומחי המשרד מסבירים, כי עקב בעיות בחומר ריבוי של פקעות הבצל ומחלות בבצל, שטחי הגידול הניבו פחות תוצרת מאשר בשנים קודמות. בהתאם, וכפי שפורסם בתחזיות המשרד הקודמות, נרשם מחסור קל בבצל בחודשי החורף, והוא הושלם באמצעות יבוא. באשר למדינות מקור, יש 26 מדינות שמהן אפשר לייבא בצל, אך רובו (82%) מגיע מהולנד, שהכפילה כמעט פי ארבעה את יצוא הבצל שלה לישראל בשנה זו. שאר היבוא מגיע בעיקר מהמדינות טורקיה (עד להפסקת היבוא), סין, ספרד ויוון.

עגבנייה: בשנת 2024 נרשמה ירידה ממשית של כ-35% ביבוא העגבניות לישראל, והיקפו הסתכם ב-30 אלף טונות לעומת 43 אלף טונות בשנת 2023. חודשי הלחימה הראשונים במלחמת "חרבות ברזל" פגעו ב"אסם הירקות של מדינת ישראל" באזור הנגב, ועקב כך נפגע מאוד ייצור העגבניות המקומי. מסקירת היבוא של המשרד עולה, כי בחודשים ינואר עד אפריל 2024 הוגבר מאוד יבוא העגבניות והסתכם ב-21,900 טונות עגבניות שהגיעו מירדן וטורקיה. לצורך השוואה, באותם חודשים בשנת 2023 יובאו כ-3,600 טונות עגבניות בלבד.

ממאי השנה ניכרת מגמת ירידה ביבוא עגבניות, שכן היצוא מטורקיה פסק בחודש זה, ובחודש אוגוסט נפסק היבוא מירדן. בשל כך נפתחו מקורות יבוא לעגבניות כגון אזרבייג'ן, הולנד, יוון, פולין ופורטוגל. כיום ישנם 32 מקורות שמהם אפשר לייבא עגבניות. הודות למאמצי המשרד להרחיב את גידול העגבניות המקומי דרך תמיכות ייעודיות ומסירותם של חקלאי ישראל, המשרד הכריז לאחרונה כי החקלאות המקומית חזרה לספק את הרוב המכריע של הצריכה המקומית (יותר מ-90%), ולפיכך ירד יבוא העגבניות להיקף מינורי. בהתאם, בחודש דצמבר 2024 יובאו רק כ-100 טונות עגבניות לישראל.

שום: בשנת 2024 יובאו לישראל כ-13 אלף טונות שום, עלייה של כ-30% יחסית לשנת 2023, שבה יובאו כ-10 אלף טונות. ענף השום ספג פגיעה אנושה בשל הפחתות המכסים שבוצעו בשנת 2022 ללא קבלת תמיכות ישירות, שהביאו לחיסול של הענף והייצור המקומי. רוב השום הנצרך כיום בישראל מקורו ביבוא. באשר למקור, למרות שאפשר לייבא מ-29 מדינות, כמעט כל השום בישראל מגיע מסין. כמויות מינוריות הגיעו מירדן (טרם סגירתה) ומספרד.

אננס: בשנת 2024 יובאו כ-10 אלפי טונות אננס לישראל, עלייה של כ-64% יחסית לשנת 2023, שבה יובאו כ-6,000 טונות. מרבית האננס בישראל (90%) מגיע מקוסטה ריקה, והשאר מקניה ומהרפובליקה הדומיניקנית.

מלפפון: אמנם מלפפון אינו נמנה עם חמשת המוצרים המיובאים ביותר בשנה האחרונה, אבל הוא מוצר מבוקש מאוד בסלט הישראלי. בשנת 2024 יובאו 7,708 טונות מלפפונים לישראל. היקף היבוא ירד לפחות ממחצית יחסית לשנת 2023, שבה יובאו כ-16 אלף טונות מלפפונים. במשרד מסבירים את הירידה ביבוא בכך שהרוב המכריע של יבוא המלפפונים הגיע מירדן (95%), ומיעוטו מטורקיה. סגירת שני המקורות האלו הורידה את כמויות היבוא. כמו כן מלפפונים נכנסו לישראל בעבר מרצועת עזה - מקור אספקה שכמובן אינו מתקיים מאז תחילת המלחמה. כיום יש אישור הגנת הצומח ליבוא מלפפונים מ-24 מדינות.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן