מגה משאיות
ניוזלטר מגה משאיות
מגה משאיות גיליון 33
לעמוד קודם

גרורים קלים: גרירה נכונה ובטוחה

הגרורים נהפכו לחלק בלתי נפרד מהמשאיות הקלות והוואנים. הם מאפשרים לשאת יותר משקל ונפח תובלה בכל נסיעה. גם לגמישות השימוש - רק בשעת הצורך - יש יתרון גדול לבעל הרכב

דוד יששכר |  
26/06/2024
זמן קריאה: 7 דק'

ניצול מיטבי של המסחריות והמשאיות הקלות יכול להיות מושג עם הובלה של מטען רב יותר ובמשקל רב יותר בכל נסיעה. מכיוון שהמשקל הכולל המותר של הרכב ידוע עם רכישתו, יתאפשר להגדיל את המשקל והנפח של התובלה רק באמצעות גרורים. אלו אינם יקרים יחסית, והשימוש בהם גמיש מאוד. כשצריך להיעזר בהם, רותמים אותם לרכב, וכשאין בהם צורך, מנתקים אותם והנסיעה ברכב חוזרת להיות נוחה ו"רגילה". בשל כל אלה נהגים, חברות עסקיות וציי תובלה משתמשים במקרים רבים בגרורים בעלי משקלות מגוונים.

גרירה באופן חוקי היא משימה קשה. בתקנות התעבורה נחקקו במרוצת השנים תקנות רבות בנושא, אך לצערנו מעטים הנהגים שמכירים אותן לפרטיהן. גרירה שנעשית בניגוד לחוק היא גרירה מסוכנת, שעשויה לגרום לנזק לרכב הגורר, לגרור או לשניהם. גרירה שלא בהתאם לתקנים המקובלים עשויה לגרום תאונת דרכים קטלנית ולגרור תביעות ברבבות שקלים.

גם השוטרים טומנים את ידיהם בצלחת. השוטר המזדמן בודק בדרך כלל את הרישיונות והניירות הרשמיים, ואילו שוטר שמתמצא בתקנות התעבורה מחמיר ובודק מעבר לכך. עבירות בנושא זה גוררות לעיתים הורדה מהכביש (של הגורר או הגרור), קנס של מאות שקלים, נקודות חובה ובדיקות שעולות לנהג הרבה זמן וכסף.

כדי לגרור באופן חוקי, כולם חייבים לעמוד (בו בזמן) בתקנים המקובלים ובתקנות התעבורה. הכוונה לנהג, לרכב הגורר ולגרור. במסגרת כתבה זו נתמקד בהיבטים טכניים הקשורים לגרור שרתום מאחור ובהכנות הבטיחותיות הנדרשות לקראת הנסיעה.

העמסת הגרור במטען

חלוקת המשקל הנכונה היא אחד האלמנטים החשובים ביותר בבטיחות הגרירה. חשוב מאוד להעמיס על הגרור באופן נכון כדי שהעומס על הסרן ועל התקן הגרירה יהיו תקינים ולא ייצרו סיכון בטיחותי. בעת חלוקת העומסים הנכונה יש לשים לב למספר היבטים:

  1. גרירה בהתאם להוראות היצרן. אין להעמיס על הגרור מעבר למשקל הכולל הנקוב ברישיון הגרור.
  2. אסור שהמשקל הכולל שמועמס על הסרן יעבור את הוראות היצרן, במיוחד כאשר בגרור יש צמד סרנים.
  3. יש לוודא שקיים עומס אנכי בהתקן הגרירה. אסור שיקרה שיצול הגרור 'ימשוך' כלפי מעלה את התקן הגרירה שברכב.
  4. העומס האנכי המומלץ על פ"י התקנות האירופיות לא יעלה על 10% ממשקלו הכולל של הגרור או 75 ק"ג, הנמוך מבין שניהם. לעיתים יש המלצות יצרן אחרות, ויש לפעול לפיהן. עומס גדול על התקן הגרירה גורם להנמכת המתלים האחוריים של הרכב הגורר, ומשפיע על מערכת ההיגוי ועל זווית הנטישה.
  5. יש לוודא חלוקת משקל אחידה ככל האפשר על פני שטח ההעמסה בגרור.
  6. יש לוודא שיש איזון בין שני הגלגלים שעל אותו סרן. מומלץ שהפרש המשקל לא יעלה על 5%. אם אי אפשר להעמיס את המטען באופן אחיד, חשוב לא להעמיס עומס יתר על גלגל אחד.
  7.  גרירה בטוחה פירושה להביא בחשבון את כל האלמנטים שקשורים לגרור ולהעמסתו, כלומר את השפעת הגרור על מרחק הבלימה, על יציבות הרכב ועל כושר התמרון של הרכב.

 

קשירה

קשירה נכונה של מטען היא אלמנט חשוב ביותר בבטיחות הגרירה. חייבים לוודא שהמטען שהועמס על הגרור נרתם כהלכה כדי שלא יוכל לנוע או ליפול במהלך הנסיעה. יש למנוע את תנועת המטען גם כאשר מדובר בגרור עם דפנות. התנועה עשויה לגרום לכל המטען להתרכז באזור אחד, ובכך לפגוע בחלוקת העומסים על הגרור. תנועת המטען גם עלולה לפרוץ את הדפנות או הדלתות של הגרור והמטען עלול ליפול לכביש.

למטען מיטלטל יש השפעה מרחיקת-לכת על יציבות כלי הרכב, ומכאן גם על סכנת התהפכותו/התנתקותו של הגרור. חייבים לעגן היטב את המטען לגרור כדי שלא יוכל לנוע בציר האורך, בציר הרוחב ובציר הגובה. העיגון החזק ביותר צריך להיות מלפנים, למקרה שהנהג יבצע בלימת חירום. במקרה כזה המטען עלול להיזרק קדימה, היישר לתוך הרכב הגורר.

מקרים כאלו מסוכנים ושכיחים במיוחד בעת שמובילים קרשים, מוטות ולוחות שבולטים מחזית הגרור עקב מגבלות מקום. יש לשים לב גם לעיגונם של חלקים קלי משקל, שהרוח הנגדית העזה עלולה להעיף אל מחוץ הגרור בשעת נסיעה.

החוק מחייב את יצרני הגרורים להתקין נקודות עיגון תקניות. יש לוודא שהן קיימות וניתנות לשימוש בקלות ובנוחות. העלות זניחה יחסית לתועלת הרבה שמפיקים מהם. מומלץ מאוד להשתמש באמצעי קשירה תקניים, ולא להסתפק בחבל מקרי שנמצא בהישג יד.

תשומת לב נוספת חייבת להיות מוקדשת למטען חורג. מטען שבולט מעבר לדפנות עלול לפגוע בשאר המשתמשים בכביש (הולכי רגל, רוכבי אופניים, כלי רכב שנוסעים מאחור וכו').

 

חיבור בין הרכב לגרור

לפני רכישת גרור או ריתום גרור חדש לרכב, חשוב מאוד לוודא שיש התאמה מלאה בין הגרור לבין הרכב הספציפי.

בנושא זה יש לשים לב להיבטים האלה:

  1. התאמה במשקלות. יש לוודא שמשקלו הכולל של הגרור איננו גבוה מכושר הגרירה של הרכב.
  2. הספק המנוע של הרכב הגורר ויכולתו לגרור את הגרור העמוס גם בתנאים קשים (בפרט בעליות חדות).
  3. התאמה במערכת הבלימה. גרורים במשקל של עד 750 ק"ג אינם חייבים במערכת בלימה, ואילו גרורים כבדים יותר מחויבים במערכת כזאת. בכלי רכב קלים נדרש לעיתים גרור עם מערכת בלמים גם במשקל כולל נמוך יותר (הדבר תלוי במשקלו העצמי של הרכב). יש לוודא שהבלמים חזקים מספיק כדי לעצור את הרכב והגרור העמוס גם בתנאים קשים (בלימות בירידות חזקות, כבישים רטובים).
  4. התאמה בממדים הפיזיים. גובה מרכז התפוח שמותקן ברכב הגורר צריך להיות בין 40 ל-47 ס"מ מגובה פני הקרקע (כשהרכב לא עמוס). תכנון יצול הגרור חייב להתאים לגובה זה. חשוב לוודא שהגרור נמצא במצב אופקי בעת שהוא נרתם לרכב.
  5. יש לבדוק בהוראות יצרן הרכב מה המשקל המרבי של הגרור שמותר לגרור. נתון זה אפשר למצוא בספר הרכב או על גבי לוחית ה-VIN (לוחית מתכת שעליה מופיע גם מספר השלדה).

במשרד התחבורה קבעו, כי כושר הגרירה של הרכב לצרכי גרירת גרור ללא בלמים יהיה משקלו העצמי של הרכב (הווה אומר רכב ריק) + 75 ק"ג (משקל הנהג), כל זה מחולק ב-2. כושר הגרירה של הרכב לצרכי גרירת גרור עם בלמים הוא בהתאם להנחיות יצרן הרכב. אלו כתובות בתווית הזיהוי של הרכב (VIN) שנמצאת לרוב על משקוף הדלת או בתא המנוע.

בכל מקרה אין לעבור את הנקוב בהוראות יצרן הרכב.

הגרור העמוס הרתום מאחור משפיע במישרין על ביצועי הרכב. בשיעורי הנהיגה בארץ, אף אחד לא מלמד כיצד יש לנהוג באופן בטוח עם גרור. בחלק מארצות מערב אירופה המצב אחר: לומד הנהיגה נדרש לעבור קורס קצר כדי לקבל הסמכה לגרירת גרור.

לנהיגה עם גרור מאפיינים שונים לחלוטין מאלו המוכרים לנו מנסיעה ללא גרור. מכיוון שבארץ אין הכשרה בנושא בטיחותי חשוב זה, לא נותר אלא ללמוד באופן עצמאי כיצד הרכב מתנהג בעת נסיעה עם גרור ארוך ועמוס.

הלמידה הזאת חייבת לכלול מספר מרכיבים:

  1. התנסות בזינוק בעלייה עם גרור.
  2. בחינת השפעתו של הגרור העמוס על הארכת מרחק הבלימה.
  3. לדעת להסתובב עם הרכב בפניות חדות, להכיר היטב את מגבלות כושר התמרון של הרכב בעת ביצוע סיבובים או עקיפות.
  4. לדעת כיצד אפשר לנסוע עם הגרור לאחור.

 

 

בדיקת הגרור לפני היציאה לדרך

לפני כל נסיעה הנהג חייב לוודא שהגרור (כולל חיבורי הגרור לרכב) במצב תקין. כלל זה חל גם בעת שמתחלפים הנהגים ברכב, וכמובן בעת שמחליפים גרור אחד במשנהו.

הבדיקה חייבת לכלול את הנושאים האלה:

  1. יש לוודא שכף הגרירה או עין הריתום במקומם, וכי התקן הגרירה במצב נעול ומאובטח מפני השתחררות במהלך הנסיעה.
  2. תשומת לב רבה צריכה להינתן להעמסת הגרור. יש לבדוק אם המטען מונח באופן שווה על הגרור, כדי שלא ייווצר עומס גדול מדי על התקן הגרירה או עומס גדול מדי בחלקו האחורי של הגרור שיגרום עומס אנכי קל מדי על התקן הגרירה. במקרה חמור במיוחד ייתכן אף עומס אנכי הפוך, שינסה 'להרים' את התקן הגרירה מהרכב. שלושת התרחישים עלולים לגרום סיכון בטיחותי.
    * העמסה לא נכונה משפיעה על גובה התקן הגרירה ועל מערכת ההיגוי והבלימה של הרכב הגורר.
  3. יש לוודא שהמשקל שהועמס איננו יוצר עומס יתר, ולבדוק ברישיון הגרור מה המשקל שמותר להעמיס על הגרור. אסור לעבור אותו. יש לבדוק גם שהמשקל הכולל (גרור+מטען) איננו עובר את הרשום ברישיון הגרור, וכן את הנקוב ברישיון הרכב הגורר.
  4. יש לוודא שלאחר הריתום הגרור נמצא במצב מפולס יחסית לכביש, ושלכל הגלגלים יש מגע טוב עם הכביש. עמידה בתנאי זה חיונית לבטיחות הנסיעה.
  5. יש לוודא שהמטען נקשר כהלכה לגרור כדי שלא יישמט לכביש במהלך הנסיעה.
  6.  יש לחבר את תקע החשמל של הגרור לשקע שנמצא ברכב, ולוודא שכל המערכת החשמלית פועלת כהלכה וכל הנורות תקינות. יש לשים לב שהתאורה בגרור תפעל במקביל לתאורה ברכב. אם הצטבר לכלוך על השקע או התקע, יש לנקותם בעזרת תרסיסים המתאימים לניקוי מגעים חשמליים. יש לוודא שאורך כבל החשמל מספיק כדי להטות את הגרור בזווית של 80 מעלות יחסית לרכב, בשני הכיוונים.
  7. יש לחבר את שרשראות הביטחון בין הרכב לגרור, ולוודא שאלו לא יישמטו במהלך הנסיעה. יש לוודא שאורכו של כבל החשמל מאפשר את הטיית הגרור בזווית של 80 מעלות יחסית לרכב בשני הכיוונים.
  8. יש לוודא שזרוע התמיכה האנכית שתומכת את היצול הורמה עד לנקודה הגבוהה ביותר והודקה כהלכה לפני התחלת הנסיעה.
  9. יש לוודא שכל הצמיגים תקינים (ללא קרעים ונפיחויות ושעומק החריצים בהיקפם תקין, שהם אינם יבשים וכו'), כולל הצמיג הרזרבי. גודל הצמיגים חייב להיות מתאים לזה הנקוב ברישיון, וצריכים להיות אותם צמיגים באותו סרן. יש להתבונן בבורגי ההידוק של הגלגלים ולוודא שהם מהודקים היטב. חשוב מאוד לוודא שלחץ האוויר בצמיגים תקין ותואם את הוראות היצרן. בכל מקרה של ספק או חוסר ידיעה, כדאי לפנות לצמיגאי, לוודא שהצמיג תקין ולקבל ממנו נתונים על לחץ האוויר התקני בהתאם לטבלאות שברשותו.
  10. יש לוודא שהמראות הצידיות מכוונות היטב. בשעת הצורך יש לרכוש מראות מיוחדות הבולטות מעבר לרוחבו הרגיל של הרכב ואשר מאפשרות לשפר את שדה הראייה של הנהג. בכל מקרה, נהג נדרש לראות את חלקו האחורי של הגרור באמצעות המראות הצידיות.
  11. אם לגרור יש בלמים (במשקל כולל העולה על 750 ק"ג), יש לוודא את פעולתם התקינה מוקדם ככל האפשר בתחילת הנסיעה.

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן