שינו ארגוני בהגשת בקשות לחידוש היתר חומ"ס לנהגים
משרד התחבורה, במתואם עם מועצת המובילים, ביצע שינוי ארגוני הנוגע לקליטה ואישור של בקשות לחידוש היתר חומ"ס לנהגים. מ-1.8.2024 מחלקת פיקוח מטענים תקיים את תהליך הבדיקה הביטחונית והמשטרתית בו-בזמן. בכך ייחסכו שלושה חודשי המתנה לעומת המודל הקודם שבו התקיימה הבדיקה הביטחונית בטור.
הוכנס שינוי מהותי נוסף. לאחר שליחת הבקשה המקוונת, נתוני הנהג מגיעים באונליין למחלקת פיקוח מטענים לשם מעקב אחר לוחות הזמנים של תהליך הבדיקה הביטחונית. שתי הפעולות האלו יקצרו את זמן הטיפול משישה חודשים לשלושה חודשים.
החודש הקרוב יהיה תקופת מעבר לטיפול מואץ בבקשות שכבר במערכת אשר הוגשו לפני שינוי ארגוני זה, וייעשה מאמץ לספק מענה מהיר. חברות אשר חוות עיכובים מוזמנות להפנות את בקשתן למועצה.
נוהל הגשה
- להגיש טופס מקוון לחידוש שישה חודשים לפני תום תוקף ההיתר הקיים.
- בתום שלושה חודשים לכל היותר מיום הבקשה המקוונת יישלח אישור ממחלקת פיקוח מטענים להירשם לקורס ריענון.
- אם לא יגיע אישור כזה בתוך שלושה חודשים, יש לפנות בשאילתה למחלקת מטענים באמצעות האימייל mitanim@mot.gov.il
- התחייבות אגף מטענים היא למתן מענה לשאילתה תוך 48 שעות.
- עם סיום הקורס יש לשלוח את התעודה למחלקת פיקוח מטענים ישירות על ידי החברה או באמצעות המכללה.
- מחלקת מטענים מתחייבת להנפיק היתר תוך 48 שעות לכל היותר מיום קבלת התעודה.
- מספר קורסים עברו לניהול ולפיקוח של משרד העבודה: מנהל מקצועי קצר (מגמה 470), נהגי חומ"ס בסיסי למעט חומרי נפץ ורדיו אקטיבי (מגמה 472) וריענון נהגי חומ"ס למעט חומרי נפץ ורדיואקטיבי (מגמה 471). נכון להיום הוסרו כל החסמים, והמכללות אושרו לקיים את הקורסים. אפשר להירשם ללא מגבלה.
קישורים רלוונטיים:
הנפקת היתרי חומ"ס - תרשים זרימה
דיון בתיקון תקנה 168
בפגישה של יו"ר המועצה, גבי בן-הרוש, ומנכ"ל המועצה, דוד כוכבא, עם אדי בן-ליש, ראש מנהל התנועה הנכנס של משרד התחבורה, מוטי אסל, מנהל תחום מטענים, ולימור חן מספי, מרכזת תחום מטענים, התקיים דיון בתקנה 168 - שעות עבודה ומנוחה.
בן הרוש ציין, כי התקנה נכתבה בשנת 1961, ןאפילו בית המשפט מסכים שהתקנה אינה ברורה: "ב-4 שעות על הנהג לעצור לחצי שעה או אחרי שש שעות לשעה. בתקנה האירופית מותר לנהוג 13 שעות ביממה, מתוכן תשע שעות נהיגה פעילה. פעמיים בשבוע יש היתר לחרוג לעשר שעות, בתנאי שבמצטבר השבועי אין חריגה.
"עוד אמר, כי באירופה יש היכן לעצור, אך בארץ אי אפשר לעצור בכל מקום, על אחת כמה וכמה כשעל הנהג לעצור לאחר 4 שעות נהיגה והוא נמצא בשול הדרך. אם שוטר עוצר אותו, הוא מקבל דו"ח. המצב אבסורדי. מדינת ישראל אימצה את התקנה האירופית במלואה, ובית המשפט הורה למשרד התחבורה לתקן את התקנה. אנו בדיונים שנים רבות, ושום דבר לא זז."
דוד כוכבא הדגיש, כי חשוב להפריד בתקנה בין אוטובוסים למשאיות מאחר שאין חפיפה ביניהם: "הדבר נטרל אותנו מלקבל החלטות 5 שנים. תקנה 168 א' היא תקנה אירופית שאומצה בארץ בזכות הטכוגרף הדיגיטלי. מאחר שהיא כבר בספר החוקים, צריך רק במקום להגדיר רק לנסיעה בינלאומית שאינה רלוונטית לישראל, לכתוב בתוך המדינה."
מוטי אסל אמר שלמיטב זיכרונו התקנה האירופית מחריגה את שעות העבודה של נהג אוטובוס ציבורי שנוסע במהירות של 50 קמ"ש ויש לו הרבה תחנות בעיר, ועל כן הוא ממליץ לבדוק אם הדבר יקל את החקיקה.
בסיכום הפגישה הוחלט כי הלשכה המשפטית של משרד התחבורה תבדוק את האפשרות לתקן את התקנה.