מימן בקדמת הבמה לשנת 2025
בתערוכת כלי הרכב המסחריים שהתקיימה לאחרונה בהאנובר זכתה ההנעה באמצעות מימן למרכז תשומת הלב. המשאית של מאן עם מנוע מימן זכתה בתואר החדשנות לשנת 2025, ואוטובוס המימן של סולאריס הוכתר כאוטובוס השנה 2025
התרגשות רבה עטפה את אלפי המבקרים בערב פתיחת התערוכה של כלי הרכב המסחריים שמתקיימת פעם אחת בשנתיים בהאנובר שבגרמניה. בשטח כבר ניכרו השינויים הבולטים. תעשיית הרכב המסחרי נמצאת בבירור בנתיב של טרנספורמציה להסעות ותובלה בני-קיימה, כלומר נקיים מפליטת זיהום אוויר מקומית. בנתיב הזה יש שתי טכנולוגיות ברורות שנעות במקביל: הנעה באמצעות סוללות חשמליות והנעה באמצעות מנוע תאי דלק שמוזן במימן. כיום, בשלהי 2024, שתי הטכנולוגיות קיימות, מוכחות טכנולוגית וזמינות לרכישה.
התצוגות וההשקות בתערוכה הוכיחו את קיומם של המוצרים לניידות אקלימית ודיגיטלית של העתיד. המטרות מוגדרות בבירור, החידושים מוכנים לייצור סדרתי, ועכשיו הרכבים צריכים לצאת לכביש. לשם כך נדרשים תנאי המסגרת המתאימים לצד אג'נדה אסטרטגית משולבת של מדיניות תעשייתית, המאפשרת הרחבה של תשתית הטעינה הדרושה, בין שהיא טעינה חשמלית ובין שהיא תדלוק מימן. המשימה כעת היא תעשיית רכב מצליחה מבחינה כלכלית בינלאומית המחויבת לניטרליות אקלים, המניעה אחרים ללכת בעקבותיה.
באופן כללי, ניטרליות אקלים בתחבורה היא משימה קולקטיבית שמשתתפים בה כל מיני שחקנים. תעשיית הרכב היא גורם מרכזי לצד חברות אנרגיה, מפעילי רשתות ובעלי עניין אחרים. לרגולטורים יש תפקיד חשוב בקביעת המסגרת.
אפשר להגיע ליעד רק אם הכללים, הרגולציה וסבסוד המעבר לתובלה חשמלית יתואמו וייבדקו באופן קבוע. בכל מקרה, עדיין יש מקום לשיפור רב.
מרב תשומת הלב מופנית מדי שנה להכתרה של 'משאית השנה'. בעבר הרחבנו על זכייתה של מרצדס eActros 600 באות היוקרתי 'משאית השנה 2025'. המשאית החשמלית הכבדה מבוססת על סוללות, שהספקן - כפי שמעיד שמו של הדגם - הוא 600 קילו-ואט. מרצדס הוכיחה לכל מי שהספק קינן בליבו, שהמשאית הכבדה מסוגלת לעבור יום עבודה שלם ללא טעינה. טעינה במשך המנוחה היומית, המחויבת על פי חוק, מאפשרת למשאית לגמוע 1,000 ק"מ ביממה.
צוות השופטים המקצועי, המייצג 24 מהמגזינים המובילים באירופה של משאיות, הכריעו ברוב קולות בעד הזכייה המפתיעה. הפרס היוקרתי הוענק לקארין ראדסטרום, מנכ"לית מרצדס משאיות, בערב פתיחת התערוכה בהאנובר שבגרמניה. עם 88 קולות, המשאית הכבדה שמבוססת על סוללות (BEV) של יצרנית המשאיות הגרמנית, ניצחה את וולוו Aero, בעלת מערכת העברת כוח חשמלית או קונבנציונלית, ואת התומך החשמלי איווקו S-eWay.
סוללות או מימן?
המלחמה המדומה בין הנעה באמצעות סוללות לבין הנעה באמצעות מימון המומר לאנרגיה חשמלית נקייה, טרם הוכרעה. עדות לכך מספקת הבחירה של חבר השופטים המקצועי בדגם מאן hTGX, שזכה בפרס החדשנות לשנת 2025.
פרס החדשנות של משאיות, שיצר חבר השופטים הבינלאומי של משאית השנה (ITOY), מכיר במצוינות של פתרונות הובלה מתקדמים. בקבוצת ITOY חברים עורכים של עיתוני רכב מסחריים ועיתונאים בכירים המייצגים מגזינים גדולים מאירופה ומדרום אפריקה בתחום ההובלות. לצוות השופטים בתחרות הייתה השנה משימה קשה בקביעת הזוכים, בשל התחרות הצמודה והרצון של יצרני הרכב להבליט את חידושיהם.
הפעם נקבע צוות שופטים נפרד לכל אחת מהקטגוריות, והדגש הושם ברקע המקצועי, בניסיון ובוותק של השופטים, כל אחד בתחומו.
התחרות הייתה מותחת, וכן ההצבעה החשאית על הבכורה שהתקיימה בסיום ההדגמות ומבחני הדרך. בסופו של יום מותח, המשאית של מאן, עם מנוע תאי דלק שמופעל באמצעות מימן, זכתה ב'פרס החדשנות' בענף המשאיות לשנת 2025. המשמעות היא שמאן תהיה יצרנית המשאיות האירופית הראשונה שתקים סדרה קטנה לייצור משאיות המופעלות באמצעות מימן. ד"ר פרדריק זוהם, חבר מועצת המנהלים במאן ומנהל מחלקת מו"פ בחברה, קיבל את הפרס היוקרתי ביום העיתונות שקדם לפתיחת התערוכה הרשמית.
בקבוצת מאן שמחו כמובן לקבל את פרס חבר השופטים של IToY. משאית hTGX היא תוספת שימושית לרכבי הסוללה החשמליים של הקבוצה, ומסיימת את סל המוצרים בעלי אפס פליטות לשווקים מיוחדים וליישומים כבדים. מכיוון שהיא מסווגת כ'רכב אפס פליטות', ל-hTGX תרומה חשובה להפחתת הפחמן בתובלה.
בקבוצת מאן גאים מאוד לזכות בפעם השלישית בפרס החדשות בענף המשאיות, 'Truck Innovation'. אשתקד קיבלה היצרנית הגרמנית את אות החדשנות לשנת 2024 על הפרויקטים שלה ANITA ו-ATLAS-L4 - מחקר ופיתוח בתחום הנהיגה האוטונומית. בשנת 2019 זכתה משאית התפעול האוטונומית AFAS לאתרי בנייה בפרס התעשייה הנחשק כבר בשנתו הראשונה.
במבחן דרכים שהתקיים באזור העיר סאלפלדן שבאוסטריה, שיבחו עיתונאי ה-ITOY את הביצועים והטיפול דמויי הדיזל של דגם hTGX, אשר מושגים על ידי מנוע מימן בנפח 16.8 ליטר מדגם H4576, בעל שישה צילינדרים בשורה. חבר השופטים גם שיבח את המאזן - כמעט אפס - של המשאית הכבדה, ואת טווח הנסיעה של כ-600 קילומטרים, המתאפשר בזכות מכל לחץ המימן במשקל 56 ק"ג בלחץ 700 בר, ומערכת טיפול פשוטה בגזי פליטה.
הסדרה הקטנה, שתוכננה בתחילה עם כ-200 יחידות, אמורה להימסר ללקוחות בגרמניה, בהולנד, בנורווגיה, באיסלנד ובמדינות נבחרות שאינן אירופיות כבר בשנת 2025. דגם hTGX מציע גרסה חלופית של הנעה בעלת אפס פליטות ליישומים כגון הובלת סחורות כבדות, למשל בבנייה, בהובלת טנקים או בהובלת עצים. hTGX גם עשוי להיות אלטרנטיבה למשאיות חשמליות באמצעות סוללות לשימוש באזורים שאין בהם תשתית טעינה מספקת או לשווקים שבהם יש מימן זמין.
MAN hTGX תהיה זמינה בתצורות סרנים של 6x2 ו-6x4, המאפשרות עומס גבוה וטווחים מרביים של עד 600 קילומטרים. מנוע בעירת מימן H45 מבוסס על יחידת הדיזל המוכחת D38, וייוצר במפעל המנועים והסוללות בנירנברג.
אוטובוס המימן של סולאריס - אוטובוס השנה 2025
ההנעה הנקייה בתחום התחבורה הציבורית היא כבר עובדה קיימת, המעוגנת היטב בענף. הרגולציה דוחפת להפחתת פליטות של פחמן. הממשלות והמחוזות מעניקים סובסידיה, וגם מחיר החשמל זול הרבה יותר מסולר. כשמשלבים את כל הנתונים האלו, קל להבין למה דווקא פלח השוק של האוטובוסים (ובפרט האוטובוסים העירוניים) צועד בראש המחנה עם מעבר המוני לתחבורה ציבורית נקייה.
לתערוכת כלי הרכב המסחריים שנחתמה לאחרונה בהאנובר, התווספה הפתעה נוספת בתחום ההנעה באמצעות מימן. מדובר באוטובוס מפרקי חדשני. אחת הדרמות הגדולות ביותר התרחשה בעת שחבר השופטים המקצועי הכריז על דגם Solaris Urbino 18 המונע באמצעות מימן כזוכה באות 'אוטובוס השנה 2025'. זאת הפעם הראשונה שרכב המונע במימן מקבל את האות היוקרתי. יצרן האוטובוסים הפולני כבר זכה בתואר המכובד בשנת 2017. אז זכה בבכורה הדגם Urbino 12 Electric.
הפרס הוענק בערב פתיחת התערוכה IAA בהנובר, שם קיבל חוויאר איריארטה, מנכ"ל סולאריס, את גביע הכבוד. פרס 'אוטובוס השנה' מוענק על ידי חבר השופטים הבינלאומי של אוטובוס השנה, המורכב מעיתונאי רכב מקצועיים שהגיעו מכל קצוות אירופה.
הישג זה חושב במיוחד לסולאריס, מכיוון שזו הפעם הראשונה שאוטובוס מימן זוכה בתחרות. טכנולוגיית תאי הדלק שחשפה סולאריס בולטת בחידושיה. הפיתוחים החדשניים מאפשרים לאוטובוס המפרקי הארוך לנסוע עד 600 ק"מ בתדלוק יחיד ללא פליטות, והדבר הופך אותו לפתרון בר-קיימה ויעיל לתחבורה ציבורית מודרנית.
סולאריס נחשבת כיום מובילה אירופית בטכנולוגיית מימן, לאחר שסיפקה יותר מ-260 אוטובוסים של מימן וכמעט 600 נוספים נמצאים בצבר ההזמנות של החברה.
אוטובוסים חשמליים או תאי דלק?
מערכות האנרגיה ברחבי העולם עוברות בשנים האחרונות שינוי מהותי. הרצון להפחית את פליטת 2CO מחייב את כולם להפחית את התלות בדלק שמופק מנפט, ובד בבד נדרשים פתרונות כוח מגוונים יותר לצרכי ענף התחבורה. חלק מהחברות בחרו לעמוד בחזית ומשקיעות סכומי עתק כדי לתכנן ולספק תובלה חשמלית נקייה מפליטות, תוך שימוש בטכנולוגיות חדשניות של סוללות ותאי דלק. עם זאת, בדרך כלל לא מובן משחק הגומלין בין סוללות לתאי דלק, איזו טכנולוגיה עדיפה, למי ומתי.
בחירת הטכנולוגיה הנקייה חשובה מאוד. במחצית הראשונה של 2023 נמסרו באיחוד האירופי (כולל בריטניה ושוויץ) 2,567 אוטובוסים חשמליים. מדובר בצמיחה מרשימה של 45%. יותר משליש משוק האוטובוסים העירוניים (37.5%) ברמה האירופית, מתבסס על אוטובוסים בעלי אפס פליטה (עם סוללות חשמלית ותאי דלק). הגידול בנתח האוטובוסים העירוניים בעלי הנעה חלופית (סוללה חשמלית, גז טבעי דחוס, תאי דלק והנעה היברידית), נראה בימים אלה בלתי ניתן לעצירה, עם נתח שוק של 73.5% במסירות, בהשוואה ל-64.5% בשנה שעברה.
מחקר חדש מצא שעלויות התפעול של אוטובוסים הפועלים באמצעות תאי דלק, FCEB, גבוהות פי 2.3 מעלויות התפעול של אוטובוסים המונעים באמצעות סוללות, BEV. המספרים אינם אקראיים. במחקר האירופי המקיף נמצאו הבדלים ממשיים בעלויות התפעול: 0.55 יורו לאוטובוס עם סוללות ו-1.27 לאוטובוס עם הינע תאי דלק. הכוונה היא עלות לקילומטר לאוטובוסים חשמליים ולאוטובוסים המופעלים במימן הנמצאים בשירות חברת התחבורה הציבורית SASA Bolzano (איטליה).
המשמעות של תוצאות המחקר היא שבעבור אותה נסועה, עלויות התפעול של אוטובוס תאי דלק הן פי 2.3 מהעלויות של אוטובוס המבוסס על סוללות.
מפעילת התחבורה הציבורית סאסא (SASA) מבולזאנו שבאיטליה, היא המפעילה הראשונה באיטליה שקיבלה את רכבי המימן לצי שלה. למפעיל יש את אחד מצי האוטובוסים העיקריים ברחבי אירופה המבוסס על תאי דלק. בצי האוטובוסים של סאסא 21 אוטובוסים בעלי אפס פליטה (ZEB), שהם 7% מכל הצי. השאר הם רכבי דיזל, גז טבעי דחוס וכלי רכב היברידיים. הצי משרת מגזרים מגוונים ויש לו 20 קווים עירוניים, 20 קווים פרבריים המחברים בין קהילות ושלושה קווי לילה עירוניים.
21 האוטובוסים בעלי אפס פליטה מזהמת, מחולקים באופן הזה: שלושה דגמי סוללות Solaris Urbino 12, שני Solaris Urbino 18, חמישה אוטובוסים מבית מרצדס המונעים בתאי דלק, O530 Citaro FCEB, ו-12 אוטובוסים מבית סולאריס המונעים במימן, דגם Urbino 12. אוטובוסים אלה מכסים חלק משירות הקו של 14 מסלולים לפחות בערים בולזאנו ובלייבס, לכל אחד מפרט טכני ספציפי.
במחקר אחר התקבלו תוצאות דומות למדי. במחקר שכותרתו "ניתוח נתונים מנוטרים ותפיסות חברתיות של אוטובוסים מונעי סוללה חשמליים ומימן באזורים עירוניים ופרבריים", מאת Eurac, בוצעה עבודה מחקרית מקיפה. עורכי המחקר מציינים שלא כל העלויות התפעוליות והלוגיסטיות זמינות לציבור, לכן הוקדש מאמץ רב לאתר עלויות נסתרות.
המחקר אימץ את העלויות האלה, שהוכרזו בפומבי לצורך עקביות: 13.80 אירו לק"ג H2 (מימן) בעבור תדלוק ציבורי ו-0.40 אירו לקוט"ש בעבור טעינה ברחובות ציבוריים. עלות החשמל שונה בין מדינות אירופה ובין תקופות השנה, אך החוקרים חישבו לפי עלות ממוצעת לצורך השוואה.
עורכי המחקר שמו דגש בהשוואה ישירה של היעילות של שני דגמי האוטובוסים. צריכת המימן הומרה לקילו-ואט-שעה באמצעות מקדם המרה של 33.33 קוט"ש/ק"ג של מימן. בסופו של דבר התקבלה התוצאה של היעילות הממוצעת המנוטרת (TTW). בשורה התחתונה, תוצאות היעילות המנוטרת (TTW) של אוטובוסים המבוססים על מימן נמוכות בהרבה מתוצאות היעילות של אוטובוסים המבוססים על סוללות. למעשה, הן נמוכות פי שניים עד 2.45.
נראה היה שהשיפורים הטכנולוגיים בסוללות לצד היעילות האנרגטית הכריעו את המלחמה. יצרני המשאיות והאוטובוסים מוכיחים שאפשר להגיע עם סוללות לטווח נסיעה של יותר מ-500 ק"מ בין טעינה אחת לאחרת. בשביל לראות את התמונה השלמה יש להוסיף מארז סוללות כבד ויקר.