בקשה לתביעה ייצוגית: השמשות נסדקות
בקשה לאישור תביעה ייצוגית הוגשה לבית המשפט המחוזי בת"א נגד החברות סמלת מוטורס ויפנאוטו - חברות ישראלית לרכב מפ"ת, ונגד SUBARU CORPORATION מטוקיו ביפן.
עניינה של הבקשה הוא כשל מבני מהותי בשמשות הקדמיות של רכבי סובארו המשווקים בישראל מהדגמים פורסטר (FORESTER), שנות הדגם 2017-2024, אאוטבק (OUTBACK) משנות הדגם 2015-2024, לגאסי (LEGACY B4) משנות הדגם 2015-2024, אימפרזה (IMPREZA) משנות הדגם 2017-2024 וקרוסטרק (CROSSTREK) משנות הדגם 2017-2024.
הכשל המבני מתבטא בנטייה מוגברת של השמשות הקדמיות להיסדק באופן ספונטני או בעקבות פגיעות מינוריות, בתדירות גבוהה באופן חריג מהמקובל בכלי רכב דומים.
לפי חוות הדעת של המומחה ערן דובדבני, הכשל האמור נובע משילוב של מספר גורמים, בהם שילוב לא מתאים של חומרים קרמיים המשמשים לפס השחור ההיקפי עם חומרים בצבע כסף המשמשים לאזור מפשיר השמשה, וכן בשל שימוש בזכוכית אקוסטית בעובי לא מספק ושינוי בתכנון של פנל הגשר, היוצר מגע הדוק מדי עם השמשה ומגביר את הלחץ עליה.
פגמים אלה בתכנון ו/או בייצור השמשות, נטען בבקשה, גורמים להיווצרות סדקים פנימיים המתחילים בדרך כלל במסגרת השחורה ומתפשטים לכיוון מרכז השמשה.
בבקשה נאמר כי בגלל הכשל המבני האמור, בעלי כלי הרכב נאלצים להחליף את השמשות הקדמיות באופן תכוף, והדבר גורם להם נזקים כספיים ניכרים, פוגע בשווי הרכב ויוצר אי נוחות וסיכון בטיחותי.
לדברי המבקשים, במרבית דגמי סובארו האמורים מערכת בטיחות מתקדמת בשם EYESIGHT הפועלת באמצעות שתי מצלמות סטריאוסקופיות המותקנות מאחורי השמשה הקדמית. מערכת זו אחראית על פונקציות בטיחות קריטיות כגון בלימת קדם-התנגשות, בקרת שיוט מסתגלת, סיוע בשמירת הנתיב וזיהוי הולכי רגל.
כל סדק בשמשה הקדמית עלול להפריע לפעילותה התקינה של המערכת, ובכך לפגוע ביכולתה לזהות מכשולים או סכנות בדרך. כיול לא נכון של המערכת לאחר החלפת שמשה, עלול לשבש את תפקודה ולסכן את נוסעי הרכב ומשתמשי דרך אחרים.
לדברי המבקשים, הסדרי הפשרה שהושגו בארה"ב בעקבות הגשת מספר תביעות ייצוגיות בנושא חלים על רכבים שנרכשו בארה"ב בלבד, ואינם מעניקים כל סעד או פיצוי לבעלי רכבים זהים בישראל על אף שהכשל המבני זהה ברכבים המשווקים בישראל.
בבקשה נאמר, כי החלת הפתרון והפיצוי על רכבים בישראל היא אפליה פסולה של לקוחות ישראלים, במיוחד משום שהיצרן כבר הודה בקיום הפגם והשיק תהליך ייצור משופר לשמשות חדשות.
המשיבות, נטען בבקשה, הפרו את חובותיהן כלפי חברי הקבוצה המיוצגת כאשר ייצרו ו/או ייבאו ו/או שיווקו כלי רכב שבהם מותקנות שמשות קדמיות פגומות, לא פעלו לתיקון הפגם, נמנעו עד כה מביצוע ריקול לכל הרכבים שבהם מותקנות שמשות קדמיות פגומות ונמנעו מלשאת בעלויות הנגרמות לבעלי הרכבים בגלל מהפגם האמור, והן לא הרחיבו את האחריות בגין תיקונים שיידרשו בשל הפגם בשמשות.