מגה מוסך
מדורים
טעינה ומצברים
לעמוד קודם

פתרון חדשני לטעינה בתנועה

01/07/2025
זמן קריאה: 1 דק'

מספר כלי הרכב החשמליים ממשיך לעלות בכבישי ארה"ב ובמדינות מפותחות אחרות, אך אחד החסמים המרכזיים שמונעים מצרכנים רבים לעבור לרכב חשמלי הוא עדיין טווח הנסיעה המוגבל וזמינות מוגבלת של עמדות טעינה. טעינת סוללת ליתיום־יון של רכב חשמלי עשויה לארוך שעות, ונסיעות ארוכות נהיות מאתגרות.

צוות מחקר מאוניברסיטת קנזס ומאוניברסיטת פלורידה מציע פתרון יצירתי: מערכת טעינה בין רכבים חשמליים תוך כדי תנועה בעזרת התאמה מבוססת ענן שתזהה רכבים בקרבת מקום ותאפשר להם לחלוק מטען זה עם זה באופן אוטומטי. המערכת מבוססת על רעיון של "זוגות רכיבה", בדומה לרוכבי אופניים בלהקת פלוטון (peloton): שני הרכבים ינהגו יחד במהירות זהה, יחוברו אוטומטית בכבל טעינה ויעבירו אנרגיה תוך כדי תנועה. הרכב עם עודף טעינה שמרחק הנסיעה שלו לא גדול יוכל למכור את הטעינה לרכב האחר שזקוק לה. תהליך זה יפוקח על ידי מערכת ענן חכמה שתנתח את מצב הסוללה בכל רכב ותתאים בין זוגות הטעינה לפי הצורך והמיקום.

לפי ד"ר טאמזידול הוק (Tamzidul Hoque), מוביל המחקר מאוניברסיטת קנזס, "כשכמה רכבים חשמליים נעים בו־בזמן, הם יכולים לחלוק טעינה בלי לעצור. כך, רכב עם עודף טעינה יספק אנרגיה לרכב אחר תמורת רווח כלכלי, והרכב המקבל יחסוך זמן יקר בדרכו."

כדי לייעל את התהליך, החוקרים מציעים מבנה סוללה דו-שלבי: סוללה ראשית גדולה לנסיעה רגילה וסוללה משנית קטנה לטעינה מהירה תוך כדי תנועה. לאחר שהסוללה הקטנה נטענת, היא מעבירה את האנרגיה לסוללה הראשית, בדומה לאופן שבו מחשבים משתמשים בזיכרון מטמון (Cache) מהיר בו־בזמן עם זיכרון רגיל.

המחקר גם מציע להשתמש בעמדות טעינה ניידות. משאיות גדולות עם סוללות ענק יסתובבו בכבישים מהירים ויאפשרו טעינה למספר רכבים בו־בזמן. העיקרון דומה לתדלוק אווירי של מטוסי קרב. משאיות כאלה יפעלו במחזורים: אחת נטענת בתחנה בזמן שהאחרת נמצאת בתנועה ומספקת שירות.

החוקרים ביצעו סימולציה באמצעות פלטפורמת SUMO המדמה תנועת כלי רכב על כביש, והראו הפחתה ניכרת בצורך בעצירות לצורך טעינה בזכות השיטה המוצעת. בבחינת תרחיש שבו עמדות הטעינה הניידות נטענות באמצעות אנרגיה מתחדשת, נמצאה גם ירידה ממשית בפליטת מזהמים.

למרות שהמודל החדשני מצריך תשתית מורכבת ותמיכה של יצרני רכב גדולים, החוקרים מאמינים כי ברגע שיוקם הבסיס הראשוני, המערכת תוכל להתפתח אורגנית. "בעלי רכבים חשמליים ייהנו מרווח כלכלי לצד נוחות, וכך תתפתח המערכת מתוך עצמה", סיכם הוק.

 

לפרטים נוספים

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן