מגה מוסך
ניוזלטר מגה מוסך
מגה מוסך גיליון 257
לעמוד קודם

כיול מערכות סיוע מתקדמות לנהג

חנוך גרינברג |  
04/01/2025
זמן קריאה: 4.5 דק'

מערכות סיוע מתקדמות לנהג (Advanced Driver Assistance Systems - ADAS) פותחו כדי לסייע לנהג לשלוט על הרכב. במהלך הנהיגה נדרש מהנהג לא רק להפעיל יכולות מוטוריות אלא גם להבין את חוקי התנועה. עליו לשלב בין הסביבה הדינמית לבין תפעול הרכב והציות לתמרורים תוך הסתמכות על הכרת מערכות הנהיגה ברכבו וניסיונו בנהיגה כדי להימנע מתאונות.

הגורם האנושי אחראי ל-70% מהתאונות בערך, והיסח דעת הוא הגורם העיקרי בהן. מערכות העזר לנהג מיועדות להפחית את העומס המנטלי מהנהג, ולעיתים גם הפיזי הנהג. הן מנצלות את יכולות המחשוב של טכנולוגיות חדשות כגון מצלמות, רדארים וחיישנים, וכן יכולת תגובה מהירה בזמני חירום כדי למזער טעויות אנוש בעת נהיגה.

מערכות הסיוע מתחלקות לשתי קבוצות עיקריות: מערכות סיוע אדפטיביות ומערכות שאינן אדפטיביות.

 

רמות ADAS

רשות התחבורה האמריקנית חילקה באופן כללי את מערכת ADAS לשש רמות:

  • רמה 0 - אין אוטונומיה: הנהג שולט לחלוטין ברכב אשר עשויות להיות מותקנות בו מערכות כגון ABS.
  • רמה 1 - סיוע לנהג: תיתכן מערכת יחידה כגון בקרת שיוט פסיבית או אדפטיבית כדי לסייע לנהג.
  • רמה 2 - אוטומציה חלקית של נהיגה: המחשב המשולב יכול לנווט, להאיץ ולבלום ללא התערבות אנושית, אך מצריך נוכחות של נהג מאחורי ההגה.
  • רמה 3 - אוטומציה מותנית בנהיגה: המחשב המשולב יכול להעריך את תנאי התנועה וכדומה, ויכול לפעול על פיהם באופן עצמאי, אך עדיין מצריך נוכחות אנושית במושב הנהיגה.
  • רמה 4 - אוטומציה גבוהה של נהיגה: כלי רכב בנהיגה עצמית שיכולים לפעול בפרמטרים גיאוגרפיים מסוימים או במסלולים מסוימים במגבלות המהירות.
  • רמה 5 - אוטומציה מלאה של נהיגה: רכב ללא הגה או בלמים שאינו מצריך קלט מנהג אנושי. עדיין לא זמין לקהל הרחב.

 

חיישני ADAS

חיישני ADAS נדרשים לזהות כל דבר שהנהג רואה מסביב לרכב או לא שם לב אליו. ישנם ארבעה סוגי חיישנים:

  1. רדאר (Radar): מכ"מ (מגלה כיוון מרחק) המשמש לאיתור של הולכי רגל, כלי רכב ועצמים שנמצאים במצב סטטי או דינמי.
  2. מצלמה (Camera): מצלמה וטכנולוגיית ניתוח תמונה הן אחת הטכנולוגיות המתקדמות בהתפתחות המערכת האוטונומית בכלי הרכב.
  3. לידר (LiDAR): מכשיר שמשלב לייזר ורדאר. לידר פועל באופן דומה לרדאר, אך מייצר קרני לייזר המשודרות לסביבה ההיקפית של הרכב, 360 מעלות מסביב לרכב, ויוצר מפה תלת-ממדית של סביבת הרכב.
  4. אולטרסאונד (Ultrasonic): חיישנים הפועלים על גלי קול ומאפשרים זיהוי מרחק והתראה על מכשול. הם משמשים כחיישני קירבה.

 

מערכות עזר לנהג

 

כדי להגן על משתמשי הדרך, ישנן מספר מערכות בטיחות ברכב. ישנן מערכות המגנות על הנוסעים ברכב בזמן התנגשות כגון חגורות בטיחות וכריות אוויר. מאפייני בטיחות אלה נמצאים תחת מערכת SRS (מערכת ריסון משלימה). קיימות מערכות שמסייעות לנהג לשמור על שליטה ברכב כדי למנוע תאונה כגון ABS (מערכת מניעת נעילת בלמים) ו-ESP (תוכנית יציבות אלקטרונית). הסוג השלישי הוא מערכת שעוזרת למנוע מצבים מסוכנים. לדוגמה, מערכת AEBS (בלימת חירום אוטונומית).

מערכות המסייעות במניעת מצבים מסוכנים מכונות לעיתים קרובות בקיצור ADAS. פירוש ראשי התיבות ADAS הוא Advanced Driver Assistance Systems (מערכות סיוע מתקדמות לנהג), ולמעשה מערכות מתקדמות להקלת נהיגה בטוחה.

 

כיול מחדש

כיול הוא שלב מכריע בתהליך התיקון והתחזוקה של המכונית המודרנית. כיול הוא חובה ולא אופציה. ישנם גורמים שיכולים להשפיע על הסתת החיישנים ממקומם. חלקם גורמים לאי-יישור באופן מיידי, ואחרים עלולים לגרום לכך באמצעות שימוש כללי במכונית לאורך זמן ועלולים להשפיע על מערכת ADAS או רק על חלק מהרכיבים. חלק מהגורמים האלו עשויים להיות נסיעה בכבישים לא ישרים, פגיעה בשוליים או קפיצה על במפרים ובורות.

דוגמאות לתיקונים ברכב שיצריכו אוטומטית כיול המערכת:

  • חיישן והתושבת שלו הוסרו והוחלפו.
  • שינוי בגודל הצמיג.
  • תיקונים או החלפה של בולמים.
  • החלפת רכיבים במערכת ההיגוי.
  • תיקונים שנעשו על גג רכב שמותקנת עליו תושבת חיישן.
  • תיקונים לפי הוראות יצרן הרכב.

 

כיול מערכות ADAS

 

מה זה כיול ADAS? מדובר בבדיקה ובהתאמה של החיישנים שאוספים נתונים בשביל לעזור למערכות הסיוע לנהג: התרעות על התנגשות מלפנים, סטייה מנתיב, בלימת חירום אוטומטית וכמה חיישנים חשובים נוספים. הכיול מחדש למעשה מגדיר לחיישנים לאן להסתכל ואיפה הם נמצאים יחסית לרכב. רוב החיישנים האלה צריכים להיות מכוונים בדיוק נמרץ. אפילו סטייה קטנה עלולה לגרום להם לכוון לא נכון ולהשפיע על הביצועים.

ברכבים חדשים לגמרי, כל החיישנים כבר מכוילים במפעל כמו שצריך. אבל במרוצת החיים של הרכב קורים דברים - תאונות, תיקוני פחחות או החלפת חלקים - שעשויים לשבש את הדיוק הזה. למשל, אם מחליפים שמשה קדמית שיש עליה מצלמת ADAS קדמית, צריך לעשות כיול מחדש.

למרבה הצער, לא לכל הרכבים יש יכולות אבחון עצמי כדי להתריע לנהג מתי הם מחוץ לכיול. טכנאי רכב צריכים לדעת ולעקוב אחר תקני OEM בנוגע לכיול ADAS כדי שמערכות אלו ברכב יתפקדו כראוי.

 

כיול מערכות ADAS

סוגי כיול ADAS

כלי רכב המצוידים ב-ADAS מצריכים כיול סטטי, כיול דינמי או שניהם. הדבר תלוי במערכות ה-ADAS של הרכב ובהמלצות ה-Original Equipment Manufacturer - OEM.

כיול ADAS סטטי: רוב כלי הרכב מתחילים בכיול סטטי. כיול ADAS סטטי מתבצע בסביבה מבוקרת בזמן שהמכונית נייחת. כיול סטטי של ADAS משתמש בציוד כיול מיוחד כדי להגדיר במדויק את זוויות החיישנים.

כיול ADAS דינמי: חלק מהרכבים מצריכם רק כיול דינמי. מצד שני, רבים דורשים כיול סטטי וכוללים כיול דינמי כשלב האחרון בתהליך של כיול ADAS. כיול דינמי מצריך נהיגה ברכב במהירויות ובתנאים מסוימים כשהוא מחובר לכלי סריקת ADAS, אך הוא רחוק מלהיות נסיעת מבחן. תהליך הכיול הדינמי משתנה בהתאם ליצרן ההרכב המקורי ונחוצים פרמטרים ספציפיים. דוגמאות לכך הן נהיגה בכבישים מסומנים בבירור, מעקב אחר כלי רכב אחד או יותר, הימנעות מכבישים מעוקלים ונהיגה במהירויות ייעודיות.

הערה: כיול דינמי עשוי לחייב שני טכנאים. טכנאי ADAS אחד נוהג בבטחה ברכב, והשני מפעיל את כלי הסריקה.

 

העתיד של טכנולוגיית ADAS

העתיד של טכנולוגיית ADAS צפוי לכלול מערכות מתקדמות ומשולבות יותר, יכולות חיישנים משופרות ותקשורת משופרת בין רכב לרכב ובין הרכב לסביבה. כיול הרכבים צריך להיות חלק קבוע מביקורת שנתית לכל רכב - במרכז שירות או במהלך הטסט השנתי.


חנוך גרינברג, מנכ"ל קארדאטא, מאגרי מידע ישראל.

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן