הכפתורים חוזרים בגדול?
כשהטלפון החכם הראשון של אפל, אייפון (Apple iPhone), הושק ב־2007, רבים זלזלו בו. ויתור מוחלט על מקשים פיזיים לטובת מסך מגע נראה כמו רעיון מנותק מהמציאות. מנכ"ל מייקרוסופט אז, סטיב באלמר (Steve Balmer), כינה אותו "גאדג'ט יוקרתי ותו לא." אבל כעבור 18 שנה קשה לדמיין חיים בלי מסכי מגע. ממשקי מגע נהפכו לברירת מחדל גם בעולם הרכב.
המהפכה הזו החלה באמת רק עשור אחרי הופעת האייפון, כשחברת טסלה (Tesla) הציגה את Model S עם טאבלט ענק במרכז הדשבורד. משם הדרך הייתה קצרה. כל יצרני הרכב, מהדגמים הזולים ועד היוקרתיים ביותר, מיהרו לאמץ את הקונספט. הדרישה הגיעה גם מהצרכנים, שרצו חוויית שימוש דומה לזו של הטלפון החכם.
מאחורי הקלעים הייתה גם מוטיבציה כלכלית ברורה: מסך אחד גדול מחליף עשרות כפתורים וחוסך ליצרנים מיליוני דולרים בהרכבה ובחומרה. למסכים היה יתרון נוסף: עדכוני תוכנה מקוונים (OTA). אפשרות כזאת חזה סטיב ג'ובס (Steve Jobs) כבר בהשקת האייפון. יצרנים יכלו להוסיף לרכב תכונות בלי לפרקו.
אבל כמו כל טרנד טכנולוגי שנמתח מעבר לגבולות ההיגיון, מהפכת מסכי המגע נהפכה מוגזמת למדי. כשהכול עבר למסכי מגע, מהחלונות ועד פתחי האוורור, החוויה נהייתה מסורבלת, מסיחה ולעיתים מסוכנת.
מחקר של מכון AAA מ־2017 מצא, כי נהגים מבלים בממוצע 40 שניות מול המסך בזמן נהיגה, גם אם רק להגדרת מסלול ניווט. במהירות של 40 קמ"ש, זה אומר שהרכב עובר שטח ומרחק גדול, השווה לחמישה מגרשי פוטבול כמעט בזמן שהעיניים לא על הכביש.
בעקבות זאת החלו לצוץ באירופה רגולציות חדשות. מינואר 2026, כדי לקבל דירוג בטיחות מרבי (חמישה כוכבים) יחויבו יצרני רכב לכלול כפתורים פיזיים לחמש פונקציות חיוניות לפחות בתוך הרכב: צופר, מגבים, איתותים, אורות חירום וקריאה לעזרה. לעומת זאת בארה"ב אין עדיין דרישה דומה, אם כי קיימים דיונים ברשות הבטיחות הלאומית.
אלא שיותר מהרגולציה, הקהל הוא זה שמניע את השינוי. שני דגמים חשמליים עתידיים של פולקסווגן (Volkswagen ID3, ID4) ספגו ביקורת קשה ב־2020 בעקבות ריבוי פונקציות שמנוהלות רק על ידי מסך מגע. הדבר גרם לחברה להחזיר כפתורים פיזיים בדגמים החדשים. "היו לנו לקוחות מתוסכלים, והם לא אמורים להיות מתוסכלים", הודה מנכ"ל החברה תומאס שפר (Thomas Schafer). גם יצרניות כגון יונדאי, פורשה ואפילו מרצדס הודו בטעות.
יונדאי למשל הבהירה, כי תשאיר כפתורים פיזיים למערכות בסיסיות. בפורשה, דגמי קאיין (Cayenne) החדשים כוללים כפתורים ייעודיים למיזוג האוויר - דרישה שמגיעה מהשוק האמריקני. אפילו מרצדס, שהובילה את מגמת מסכי הענק בתעשייה, הודתה כי "מסך גדול זה כבר לא מותרות", כדברי המעצב הראשי של החברה הגרמנית.
לעומת זאת בסין מגמת המסכים עדיין חיה ובועטת. בתערוכת שנגחאי הוצגו רכבים עם שישה מסכים ואפילו תצוגות "צפות", ונראה שהקהל המקומי מגלה פחות התנגדות. ברשתות החברתיות ההתנגדות למסכי המגע צוברת תאוצה. פרסומים והודעות רבות בפייסבוק וברשת רדיט (Reddit) מכנים מסכים ברכב כ"טיפשות מסוכנת" וזוכים לתגובות תומכות.
רבים מסכימים: שליטה במהלך נהיגה מצריכה כפתורים. המסקנה ברורה: מה שנתפס כחדשנות בלתי נמנעת, חוזר כעת למשהו פרקטי יותר. לא רק מטעמי נוסטלגיה, אלא מכיוון שזה פשוט, בטוח ונוח יותר.