סטארט־אפ בתמיכת ביל גייטס משיק חמאה מפחמן
סטארט־אפ אמריקני בשם Savor, שנתמך על ידי קרן ההשקעות של ביל גייטס, הכריז על השקת מוצר חדשני בתחום תחליפי השומן: חמאה שמיוצרת מפחמן - ללא שימוש בחי או בצומח. המוצר פורץ הדרך עשוי להחליף לא רק שומן מהחי אלא גם שמן דקלים, תוך שימוש בטכנולוגיה ירוקה במיוחד.
הבשורה של Savor מתמקדת בשימוש במולקולות שומן הזהות לאלו הקיימות בחלב, בגבינה, בבשר או בשמנים צמחיים, אך כאלה שמופקות מצירוף של פחמן דו-חמצני מהאוויר ומימן מהמים. במילים אחרות: חמאה שמגיעה מהאוויר והמים בלבד.
כיום, שמן דקלים הוא אחד השומנים הנפוצים ביותר בתעשיית המזון, אך גם אחד המזיקים ביותר לסביבה. כריתת יערות גשם לצורך גידול עצי דקל היא גורם עיקרי בהרס מערכות אקולוגיות.
Savor מבקשת להציע חלופה שתפחית את התלות בשמן דקלים ובמקורות שומן מהחי בלי לפגוע בטעם או במרקם. לדברי מנכ"לית החברה, קתלין אלכסנדר, "לשיטה יתרונות של גמישות, טעם ויכולת להגיע למחיר דומה לשומן רגיל בלי להזדקק לחקלאות מסורתית."
החמאה הצמחונית ללא-צמחים של החברה תשווק תחילה למסעדות ולמאפיות בארה"ב, ובהמשך גם ליצרניות מזון ולמותגים. החברה כבר מנהלת משא ומתן עם תאגידי מזון גלובליים על פיתוח משותף של שומנים מותאמים אישית למוצרים תעשייתיים.
במרכז הפיתוח החדש של החברה בקליפורניה פועלת מעבדה שגודלה 2,300 מ"ר, עם פסי ייצור ניסיוניים המסוגלים להפיק "טונות מטריות של שומן" כבר השנה. בד בבד החברה הגדילה את צוותי המחקר שלה ומפתחת גרסאות שומן נוספות לשימושים מגוונים.
המוצר החדש קיבל את אישור המכירה בארה"ב באמצעות תהליך GRAS (הכרה עצמית כבטוח לשימוש). תהליך זה נמצא כיום בבחינה מחודשת של ה-FDA לאחר שהשר לבריאות הציבור, רוברט פ' קנדי ג'וניור, קרא להגביל את האפשרות לאישור עצמי של רכיבי מזון חדשים.
ביל גייטס עצמו שיבח את Savor בבלוג אישי: "הטכנולוגיה כבר מוכחת בתעשיות אחרות. אין פליטות גזי חממה, לא נדרש שטח חקלאי, והשימוש במים מזערי. והכי חשוב - זה טעים כמו הדבר האמיתי, כי מבחינה כימית זה אותו הדבר."
לסיכום, עם חמאה שמגיעה מהאוויר, נראה שהעתיד של תעשיית השומן כבר כאן. השאלה שנותרה פתוחה היא אם הצרכנים יאמינו ויטעמו.