טעינת מגה-ואט למשאיות חשמליות עד 3,000 קילוואט
אבן דרך בטעינת מגה-ואט נרשמה בחודש יולי בעיר פלטלינג בבוואריה (גרמניה). בפעם הראשונה אי פעם הטעינה משאית חשמלית בפומבי את הסוללות שלה עם יותר מ-1,000 קילוואט ו-1,500 אמפר - מספיק כדי להעניק למשאית החשמלית, eTruck במשקל כולל של 40 טונות, אפשרות לגמוע מרחקים ארוכים. הטעינה החזקה (מאוד) מאפשרת לטעון את המצברים לטווח נסיעה של 400 קילומטרים ב-30 דקות.
בטקס ההשקה של מיתקן הטעינה השתתפו שר הכלכלה, הפיתוח האזורי והאנרגיה של מדינת בוואריה, הוברט איוונגר, יו"ר מועצת המומחים הכלכליים הגרמנית, פרופ' מוניקה שניצר, וכ-200 אורחים נוספים מהפוליטיקה, מהתקשורת, מהעסקים ומהמדע.
מיתקן הטעינה היה חלק מהצגת התוצאות של פרויקט המחקר NEFTON שהושק בשנת 2021. בפרויקט, הממומן על ידי המשרד הפדרלי הגרמני לענייני כלכלה והגנת אקלים, קבוצת מאן, האוניברסיטה הטכנית של מינכן (TUM) וחמישה שותפים נוספים מהמדע והתעשייה, נותחה המערכת, המורכבת ממשאית חשמלית, תחנת טעינה וחיבור לרשת, אשר תוכננה למגוון תרחישי יישום. ההתמקדות היא במערכת הטעינה מגה-ואט (MCS) לטעינה מהירה במיוחד של משאיות חשמליות בזמן הפסקה של הנהג או בעת טעינה ופריקה ברמפה.
ד"ר פרדריק זוהם, חבר מועצת המנהלים של מאן, מסר: "עם NEFTON הצלחנו לפתח טכנולוגיות לטעינת משאיות אלקטרוניות בזמן קצר מאוד ועם הספק של יותר מ-1,000 קילוואט. המחקר של השותפים התמקד בפרקטיות, בעלויות ובכוח חיבור לרשת. עם שותפי הפרויקט, ביכולתנו להוכיח בבירור שמשאיות חשמליות וטעינת מגה-ואט הם השילוב המושלם לשחרור מקיף של תחבורה מטענים בכבישים.
"הטכנולוגיה קיימת, כעת עלינו להניע את הרחבת תשתית הטעינה בשוק בשיתוף פעולה הדוק עם פוליטיקאים, תעשיית האנרגיה ויצרני הרכב. עם טעינת מגה-ואט, משאיות חשמליות ייהפכו לחלופה נטולת פליטות למשאיות הדיזל בכל יישומי התחבורה הנפוצים, כולל הובלה למרחקים ארוכים.
"כ-80% מהסחורות בגרמניה מועברות בדרך. משמעות הדבר היא שהובלה בכבישים היא הרוב המכריע של פליטות גזי חממה בהובלת מטענים. המעבר למשאיות אפס פליטות הוא אפוא מנוף מרכזי להשגת יעדי הסכם האקלים של פריז."
פרופ' מרקוס ליאנקמפ, יו"ר להנדסת רכב ב-TUM ומי שמוביל את קונסורציום פרויקט NEFTON, הסביר: "העובדות המדעיות מדברות בעד עצמן. למשאיות חשמליות בעלות סוללות יש יעילות של כ-75%. למשאיות תאי דלק נצילות של 26% בלבד, ול-eFuels יעילות של 14% בלבד."
השר איוונגר הדגיש: "פרויקט המחקר מראה שהיי-טק ומומחיות מבוואריה מעצבים את ניידות העתיד. יוזמות כאלה מפחיתות בהדרגה את הלוגיסטיקה והובלת המטענים. בפרויקט NEFTON מערכת הטעינה של מגה-ואט מאיצה באופן מסיבי את זמני הטעינה של משאיות, ולכן היא אבן דרך בניידות חשמלית. אנו מביאים בחשבון את טכנולוגיית MCS בתוכנית המימון הנוכחית שלנו ומממנים 86 נקודות טעינה להובלה בכבישים. המימון הבא אמור להתחיל בסוף הסתיו הקרוב. תוכנית זו מייצגת את הפתיחות של ממשלת מדינת בוואריה לטכנולוגיה בתחום הניידות."