מידע דיגיטלי בתובלת מטענים
בתחום התובלה היו נהוגים עד כה שטרי מטען ידניים מנייר, שלא אפשרו פיקוח על תובלות שבוצעו וסחורות ששונעו וגם לא מעקב אחריהן. שטר המטען הדיגיטלי, שייכנס לשימוש בהדרגה בכל סוגי התובלה, אמור לפתור את הבעיה
'תובלה בטוחה' היא יעד משותף לכולם. כדי להגיע אליו חוקקה תקנה 85 הוותיקה, שאומנם דורשת 'תובלה בטוחה', אבל עד כה לא סיפקה את הכלים ליישמה. סוגי התובלה כל כך רבים ומגוונים, ולכל מטען נדרשים אמצעי מיגון ואבטחה אחרים, לפיכך תקנה אחת (טובה ומורחבת ככל שתהיה) אינה יכולה לכלול את כל הדרישות. לשם כך נדרש ספר שלם של הנחיות.
המשימה אינה קלה כלל ועיקר. ההנחיות צריכות להיות ברורות מאוד, אחידות, וחשוב מכך, כל העוסקים במלאכה חייבים להבין את ההנחיות ולפעול לפיהן. מדובר בכל מיני רמות של פעולה: הנהג, קצין הבטיחות, בונה המרכבים, תקנות התעבורה ופעולות אכיפה של פקחים ומשטרת ישראל.
בימים אלה נרקם שלב נוסף בבטיחות של תובלת מטענים. הכוונה לשינוי ממשי בשטר המטען הוותיק, אותה פיסת נייר שעשרות שנים היה לוקח הנהג לדרך.
יותר מסתם מסמך
שטר מטען הוא מעין מסמך זהות של המטען שנמצא בתנועה, בדומה לדרכון לנוסע. בשטר המטען מפורטים כתובת השולח, כתובת הממוען, כמות האריזות אשר נשלחות, משקלן ומידותיהן. כמו כן מצוינים תנאי המכר, מחיר ההובלה והנחיות המיועדות לסוכן המטענים או למוביל המטען. בפועל, שטר מטען (BOL -Bill Of Lading ) הוא מסמך שהמוביל מנפיק לשולח, ובו הוא מאשר שהסחורות התקבלו במצב מניח את הדעת ומוכנות לשליחה. זה מעין חוזה בין שלושה צדדים - השולח, המקבל והמוביל - המציין את התנאים וההתניות הנוגעים להובלה.
יש לקוחות שבוחרים בשטר מטען כערובה לתשלום בעבור טובין. כשנעשה שימוש באמצעי תשלום זה, שטר המטען משמש כמסמך המשלוח הרשמי לקבלת תשלום, להעברת בעלות ולשחרור כספים על ידי הבנק לשולח לאחר קבלת הטובין על ידי הנמען.
סוגי שטרי המטען ומעמדם המשפטי משתנים על פי זהותו של המוביל. כך לדוגמה לשטר המטען הימי מעמד חוקי של המחאה, וכדי להסב אותו לצד ג', נחוצה חתימת הסבה.
מספר שטר המטען מחולק לשתי קבוצות, קידומת ומספר. הקידומת משתנה בהתאם לזהות המוביל ולסוג ההובלה, ומאפשרת זיהוי מהיר של החברה המובילה וסוג השירות. המספר, הייחודי לכל שטר, משמש לזיהוי ספציפי של המטען ולמעקב אחריו כל שלבי ההובלה.
המטרה העיקרית של שטר המטען היא לשמש כערובה למטען הנמסר לידי המוביל. הוא מהווה אמצעי לאימות ולהוכחה שהמטען אכן נשלח - דבר שנתפס כהכרחי בעולם המודרני, שבו סחורות ומוצרים נעים בין יבשות ומדינות בקצב מהיר. שטר המטען מאפשר גם לעקוב אחר המטען במהלך הובלתו ולוודא שהוא מגיע ליעדו במצב תקין.
מלבד פרטים בסיסיים על השולח, המקבל והמטען, שטר המטען מכיל מידע על תנאי המכר, מחיר ההובלה והנחיות שניתנו למוביל או לסוכן המטענים. הוא מספק כלים משפטיים לטיפול בסכסוכים אפשריים ולהבטחת זכויות הצדדים.
בעולם הגלובלי של ימינו, שבו סחורות ומוצרים עוברים בין יבשות ומדינות בקלות רבה, שטר מטען הוא אבן יסוד בתהליך הלוגיסטי והמסחרי. הוא מאפשר לכל הצדדים המעורבים לשמור על שקיפות ולהבטיח שהתהליכים נעשים באופן מסודר, חוקי ובטוח.
בסופו של דבר שטר מטען אינו רק מסמך. הוא הבטחה לשמירה על זכויות וחובות של המשתתפים בתהליך ההובלה, וכלי חיוני לניהול יעיל ומדויק של מערכות הלוגיסטיקה וההובלה ברחבי העולם.
מידע דיגיטלי במקום נייר
שטר מטען המבוסס על נייר מייצר בעיות. על פי החקיקה הקיימת, רכב כבד שמשקלו הכולל 10 טונות ומעלה וכל רכב מסחרי שמוביל חומר מסוכן חייב להוציא שטר מטען. השטר הוא מסמך נייר שעל הנהג להחזיק אצלו. במקרה של תאונה, בייחוד ברכב המוביל חומרים מסוכנים, המידע על תכולת המטען אינו מצוי בידי המשטרה וכוחות ההצלה, ואם אין גישה לתא הנהג מסיבה כלשהי, אי אפשר לדעת מה כולל המטען, אילו סיכונים נשקפים ממנו וכיצד לטפל בו באופן בטוח. מצב זה עלול לסכן את כוחות ההצלה ואת האנשים והרכוש בסביבת הרכב.
מכיוון שכך, במשרד התחבורה החליטו לעבור בהדרגה לשטר מטען דיגיטלי, שיאפשר זיהוי מהיר של המטען, משלחיו, המסלול והיעד בכל זמן, כולל שחזור לאחור. מידע על פיסת נייר אינו נגיש לכולם, הוא עשוי ללכת לאיבוד, ובדרך כלל גם אינו נשמר כתיעוד פרקי זמן ממושכים. כלומר שטר מטען מנייר אינו עונה על כל צרכי התובלה המודרניים, אינו מתאים לטכנולוגיית המידע הקיימת ואף כרוך בסיכון בטיחותי במקרה של תאונה עקב חוסר מידע לרשויות ההצלה.
במשרד התחבורה יזמו בחודשים האחרונים שינויים ניכרים. אגף פיקוח ובקרת רכב במשרד זימן לאחרונה מאות קציני בטיחות לכנס מקצועי, שבו הושק שטר המטען הדיגיטלי (Electronic Bill of Lading - eBL) לכלי רכב כבדים ולרכבים המובילים חומרים מסוכנים. הכנס, שהתקיים בהשתתפות מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן זקן, כלל שיח ולמידה משותפת עם קציני הבטיחות על מאפייני המערכת החדשה והצגת היתרונות של המערכת הדיגיטלית ושל מערכות ההפעלה החדשניות. אלו מאפשרות מעקב, בקרה ואכיפה יעילים בזמן אמת, ובעלות אמצעי הגנה מתקדמים המבטיחים שמירה על הפרטיות.
המהלך בוצע בהנחיית שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, מירי רגב, שהורתה להטמיע שטר מטען דיגיטלי בכלי רכב כבדים וברכב המוביל חומרים מסוכנים (חומ"ס). המטרה המוצהרת היא לאפשר אכיפה יעילה ולצמצם סיכונים הנובעים מתאונות שבהן מעורבות משאיות כבדות או רכב המוביל חומרים מסוכנים.
המעבר לשימוש בשטר מטען דיגיטלי יאפשר מעקב יעיל ורציף אחרי כל מטען מסוכן הנע בכבישי ישראל. המערכת המתקדמת המבוססת על שטר המטען הדיגיטלי צפויה להביא לשיפור ניכר ברמת הבטיחות ולתרום לתכנון תחבורתי יעיל יותר באמצעות איסוף נתונים בזמן אמת.
בן זקן ציין בדבריו, כי הובלת החומרים המסוכנים חיונית לתעשיות רבות במשק, אך יש לה גם פוטנציאל לגרום אסונות כבדים ואף אבדות בנפש. בין הפתרונות להפחתת הסיכונים הכרוכים בהובלת מטענים מסוכנים ומטענים כבדים בכלל, שטר מטען דיגיטלי הוא אחד הכלים היעילים להגברת האכיפה ולשיפור הבטיחות.
לצד שטר המטען החדש, במשרד התחבורה מקימים רשת קווי רכבת להובלת מטענים, שיגיעו עד נמלי הים ויפחיתו את היקף המטענים המובל במשאיות ויוצר עומסים וסיכונים בכבישי הארץ.
שטר המטען הדיגיטלי ייושם בהדרגה. חובת השימוש בו תכלול בשלב הראשון כלי רכב המובילים חומרים מסוכנים (חומ"ס). רק לאחר ששלב זה ייושם בהצלחה ייקבע לוח זמנים להמשך הטמעת שטר המטען הדיגיטלי בענף התובלה בכללותו.
הנפקת השטר
לוח הזמנים לשלב הראשון קרוב. בהתאם ללוח הזמנים שנקבע ליישום, הנהג או חברת ההובלה ימלאו את שטר המטען הדיגיטלי, בכלל זה תיאור מדויק של המטען ומאפייניו, באמצעות אפליקציה ייעודית שתקושר ישירות למערכות של משרד התחבורה והמשטרה. במקרה של תאונה, המידע יהיה זמין באופן מקוון ובזמן אמת לגורמים הרלוונטיים ללא צורך בעירוב הנהג לשם הצגתו הפיזית. המידע עשוי לשמש גם במצבי חירום, כאשר נדרשת תקשורת עם הנהג כדי להתריע על סכנות בכביש למשל.
מערכת שטר המטען הדיגיטלי משתלבת בתוכנית-אב שיזם משרד התחבורה לתנועת סחורות ומטענים, בסיוע חברת נתיבי ישראל. זו תוכנית מקיפה שתטפל בתשתיות התחבורתיות והטכנולוגיות בשילוב מערכות מידע כדי לשפר ולקדם מדיניות של חדשנות ובטיחות.
שטר מטען דיגיטלי לתובלת חומ"ס
חומרים מסוכנים, כהגדרתם בחוק, כוללים בין השאר חומרי נפץ, דלק וגז, חומצות, חומרי הדברה, דשנים וכימיקלים. הובלתם מחייבת הקפדה על כללי הזהירות שנקבעו בחוק, בכלל זה קבלת היתר מאת המשרד להגנת הסביבה ועמידה בתקנים ובנהלים שנקבעו.
במשרד התחברה טוענים ששטר המטען הדיגיטלי יאפשר אכיפה יעילה של מגוון עבירות כגון פינוי פסולת למקומות שאינם מורשים ותנועת משאיות הנושאות חומ"ס או מטענים חורגים כדי לוודא שהן נוסעות במסלול שאושר.
את שטר המטען הדיגיטלי יתאפשר להזין למערכת ישירות מהמערכות התפעוליות של חברות ההובלה, וכן באמצעות הזנת נתוני המטען לאתר אינטרנט או לאפליקציה ייעודית בנייד.
שינויים בחקיקה
המעבר לשטר מטען דיגיטלי מחייב שינויים בחקיקה. משרד התחבורה מקדם הצעה לשינוי תקנות שירותי הובלה לצורך ביצוע דיגיטציה של שטר המטען. כמו כן המשרד מקדם הצעת חוק להעברת נתוני GPS של מסלול הרכב המוביל חומרים מסוכנים.
משרד התחבורה, באמצעות חברת נתיבי ישראל, החל להציב חיישנים (סנסורים) בכבישים ומערכות התרעה מפני התנגשות בגשרים, אשר יקושרו ישירות למערכות משרד התחבורה ולאפליקציה, ויוכלו להתריע בזמן אמת על משקל חורג, סטייה מהמסלול המתוכנן ולחץ אוויר שאינו תקין בצמיגי הרכב. ההתרעות יוצגו בתא הנהג אמצעות אפליקציית שטר המטען הדיגיטלי, ויסייעו להפחתת סיכוני הדרך ולהגברת הבטיחות.
שטרי מטען דיגיטליים במשלוחים ימיים
המהפכה הדיגיטלית תיושם בהדרגה גם למשלוחי המטען הימיים, וסביר להניח שבעתיד הרחוק יותר תהיה אינטגרציה בין שטרי המטען הימיים ליבשתיים. בימים אלה הודיעו 9 חברות ספנות גדולות על מחויבותן להמיר מחצית משטרי המטען המקוריים בדיגיטליים בתוך חמש שנים, ולהגיע ל-100% שטרי מען דיגיטליים עד שנת 2030. המטרה היא האצת הדיגיטליזציה של סחר המכולות.
בארגון משלחי המכולות הדיגיטליים, Digital Container Shipping Association (DCSA) טוענים, כי המעבר משטרי מטען פיזיים מנייר עשוי לחסוך 6.5 מיליארד דולר בעלויות ישירות לבעלי העניין, לאפשר צמיחה שנתית של 40-30 מיליארד דולר בסחר גלובלי, לשנות את חוויית הלקוח ולתרום לקיימות.
הארגון מוגדר כקבוצה ללא מטרות רווח. הוא נוסד על ידי מובילים ימיים מרכזיים כדי להפוך את הובלת המכולות לדיגיטלית ולסטנדרטית. המשימה של DCSA היא להוביל את התעשייה לשיתוף פעולה שיטתי. על כן האיגוד מניע יוזמות להפוך את שירותי הובלת המכולות לשקופים, אמינים, קלים לשימוש, מאובטחים וידידותיים לסביבה. תקני הקוד הפתוח של DCSA מפותחים על סמך מידע מחברי DCSA, בעלי עניין בתעשייה ומומחי טכנולוגיה מתעשיות אחרות.
גם בענף המשלוחים הימיים, שטר המטען הוא אחד ממסמכי הסחר החשובים ביותר בשילוח מכולות. הוא מתפקד כמסמך בעלות, קבלת סחורות שנשלחו ותיעוד של תנאים והתניות מוסכמים.
חברות הובלה ימיות מנפיקות 45 מיליון שטרי מטען בשנה. בשנת 2021 רק 1.2% מהם היו אלקטרוניים. תהליכים ידניים מבוססי נייר הם יקרים, גוזלים זמן רב ואינם בני-קיימה מבחינה סביבתית לבעלי עניין לאורך שרשראות אספקה מורכבות.
לסיכום, תהליכים מבוססי נייר גורמים כשלים כאשר אי אפשר לשחרר מטענים, כאשר שטרי מטען מקוריים או מסמכי בעלות מאחרים להגיע או שאי אפשר להנפיקם ידנית בזמן. לעומת זאת תהליכים דיגיטליים מאפשרים זרימת נתונים מיידית ומאובטחת, ובכך מפחיתים עיכובים ופסולת. המעבר לחילופי מסמכים באמצעות eBL יאיץ את הדיגיטליזציה לטובת לקוחות, בנקים, רשויות מכס וממשל, ספקי שירותי שילוח ימי וכל בעלי העניין בשרשרת האספקה.