משאית השנה 2025
המשאית הכבדה של מרצדס זכתה בבכורה בתחרות משאית השנה 2025 לאחר שהוכיחה לחבר השופטים שאפשר ליישם תובלה כבדה המבוססת על מצברים. הפרס המכובד ניתן למנהלי הקבוצה בערב פתיחת תערוכת האנובר לכלי רכב מסחריים
הסתיו הגרמני הצונן לא הרתיע את רבבות המבקרים שהגיעו ל-IAA 2024 - התערוכה הגדולה באירופה לכלי רכב מסחריים שהתקיימה בהאנובר שבגרמניה. הענף, בדומה לתעשייה כולה, עבר שנה עם האטה במכירות במרבית מדינות אירופה. הריבית הגבוהה גורמת לחברות ההובלה להקטין את הרכישות המתוכננות במסגרת ריענון צי הרכב, אם כי בחודשים האחרונים ניכרת התאוששות. חברות ההובלה החלו להזרים ביקושים, ואלו עלו במידה ניכרת מרמת השפל שבה היו עד לפני שנה. השינוי במצב הרוח ובאווירה הכללית התברר מייד עם הכניסה ליריד התערוכה הענק בהאנובר.
התערוכה שהתקיימה לפני שנתיים (2022) הייתה הראשונה לאחר מגפת הקורונה, והשפעתה - במיוחד במונחים של השתתפות בינלאומית - הייתה מורגשת ביריד. מארגני התערוכה נאלצו לדלג על התערוכה שהייתה אמורה להתקיים בשנת 2020 בגלל הקורונה. ההשפעה של המגפה ומלחמת רוסיה-אוקראינה פגעו בשרשרת האספקה של יצרני המשאיות ויצרני המערכות, המחירים עלו, ועימם גם הריבית. כשקונים משאית יקרה במימון שרובו מגיע מהלוואות ליסינג, הוצאות המימון נהיות נטל כבד.
מארגני התערוכה מדווחים, כי בשנת 2024 הייתה צמיחה ונוכחות בינלאומית חזקה מאי פעם. יותר מ-70% מהמציגים הגיעו מחו"ל. המדינות העיקריות שמהן הגיעו היו סין, טורקיה ואיטליה. משמעות הדבר היא יותר אינטראקציות גלובליות וחילופי דברים בעבור המבקרים.
מארגני התערוכה מדווחים גם על זינוק מרשים במספר המציגים השנה. עם יותר מ-1,500 מציגים מ-41 מדינות, המספר גבוה ב-20% ממה שהיה בתערוכת IAA 2022. באירוע נרשם שיא השתתפות בינלאומית של 73%, המשקף את המשיכה הגלובלית הגוברת שלו. הגידול במספר המציגים גרם לאכלוס רב יותר של אולמות בהשוואה לתערוכה שהתקיימה לפני שנתיים.
שינויים בולטים נוספים היו הפן הטכנולוגי והמעבר לתובלה חשמלית, מקושרת וחכמה. הדבר מדגיש את היותה של התערוכה פלטפורמה מרכזית להצגת טכנולוגיות חדשות ופיתוחים בתחום התחבורה והרכב המסחרי. באירוע השנה היו יותר מ-145 השקות עולמיות, תצוגות מפתיעות וחידושים עדכניים.
תחת המוטו "אנשים וסחורות בתנועה", תערוכת IAA 2024 התמקדה באתגרים הנוכחיים והעתידיים בתעשייה, עם דגש בתפקידו המרכזי של ענף התובלה בהשגת יעדי האקלים העולמיים, באתגרים הנובעים מהצורך להרחיב תשתיות, מחסור בכוח אדם, עלויות האנרגיה המאמירות ואי ודאות גיאופוליטית.
הנתונים על שטח התצוגה ומספר המציגים ניתנו עוד לפני הכניסה לתערוכה, והם גרמו למבקרים כאב ראש לא קטן. כבר בעת התכנון של מסלול הסיור בתערוכה הסתבר שארבעה ימים לא יספיקו לביקור בכל מאות ביתני התצוגה, לפיכך היה צריך לתכנן היטב את השהות ולהתמקד רק בחברות שהציגו את החידושים החשובים, כלומר אלה שילוו אותנו בשנים הקרובות.
בשטח כבר ניכרו השינויים הבולטים. תעשיית הרכב המסחרי נמצאת בבירור בנתיב של טרנספורמציה. התצוגות וההשקות בתערוכה הוכיחו שכבר יש לנו מוצרים לניידות אקלימית ודיגיטלית של העתיד. המטרות מוגדרות בבירור, החידושים מוכנים לייצור סדרתי, ועכשיו הרכבים צריכים לצאת לכבישים. לשם כך נדרשים תנאי מסגרת מתאימים לצד אג'נדה אסטרטגית משולבת של מדיניות תעשייתית המאפשרת להרחיב את תשתית הטעינה.
המשימה כעת היא תעשיית רכב מצליחה מבחינה כלכלית בינלאומית, המחויבת לניטרליות אקלים והמניעה אזורים אחרים להתקדם באותו כיוון. באופן כללי, ניטרליות אקלים בתחבורה היא משימה קולקטיבית שמשתתפים בה כל מיני שחקנים. תעשיית הרכב היא גורם מרכזי לצד חברות אנרגיה, מפעילי רשתות ובעלי עניין נוספים. לרגולטורים יש תפקיד חשוב בקביעת המסגרת, אבל אפשר להגיע ליעד רק אם הכללים, הרגולציה וסבסוד המעבר לתובלה חשמלית יתואמו וייבדקו באופן קבוע.
יצוין כי החשדנות שהייתה אשתקד כלפי המשאיות החשמליות (ובפרט בפלח השוק הכבד) פינתה השנה את מקומה לאופטימיות גדולה המלווה ברצון עז לבצע עסקאות בתחום.
לא מדובר רק ביצרנים של כלי הרכב המסחריים וביצרני המשאיות, על אף שהם משכו את מרב תשומת הלב. בתערוכה זו משתתפת כל התעשייה הנלווית לתעשיית הרכב כגון ספקי מכלולים, יצרני אביזרים, יצרני גרורים ומגוון רחב של חברות המספקות שירותים או מוצרים נלווים לענף. מנתונים שמסרו מארגני התערוכה עולה, כי השתתפו בה יותר מ-700 ספקים, אולם הם 'תפסו' רק כרבע משטח התצוגה הכולל.
משקלם של הספקים הולך וגדל בשנים האחרונות. ענף התובלה ויצרני הרכב מתבססים יותר ויותר על מערכות שמסופקות מגופים חיצוניים. ככלל, כיום רק חברות גדולות יכולות לשרוד בשל היקפי המכירות הגדולים שנדרשים כדי לכסות את השקעות העתק שכרוכות במחקר ופיתוח של מערכות של כלי הרכב המודרניים.
התערוכה הייתה הזדמנות פז גם ליצרני הגרורים וליצרני המרכבים האירופים להציג את מרכולתם. 15% מהמציגים היו מתחום זה. כמו כן השתתפו בתערוכה חברות מתחום הלוגיסטיקה וניהול צי רכב, רשויות מוסדיות/ממשלתיות, ספקי שירותים וחברות העוסקות בהוצאה לאור והדרכת נהגים.
מוערך שביקרו בתערוכה קרוב ל-300,000 מבקרים, רבע מהם הגיעו מחוץ לגרמניה. גם בתערוכה הקודמת, כשההאטה הייתה בעיצומה, נרשם גידול נאה במספר המציגים ובמספר המבקרים. בבדיקה שבדקו מארגני התערוכה נמצא ש-90% מהמבקרים הם אנשי מקצוע, מרביתם הללו מסווגים כ'מקבלי ההחלטות' בארגונם. בתערוכה הקודמת השתתפו כ-2,200 עיתונאים מ-47 מדינות.
נתוני הפתיחה של התערוכה היו השנה חיוביים. המכירות ערות ונרשמה עלייה נאה במסירות. הירידה באינפלציה ובריבית אפשרה להגדיל את הביקושים בלי להגיע להוצאות מימון עצומות.
תחרות משאית השנה
גולת הכותרת של תערוכת האנובר לכלי רכב מסחריים הייתה ללא ספק הכתרת הזוכה בתחרות 'משאית השנה' לשנת 2025. הרבה מאוד תקוות וחששות מלווים מדי שנה את יצרני המשאיות האירופים. כולם מעוניינים לזכות בתואר הנכסף, שמוסיף להם הרבה כבוד, מוניטין ומכירות. כדי להפיג את המתח הוחלט להודיע על הזוכים בתחרות כבר בערב פתיחת התערוכה, בטקס שבו השתתפו מרבית ראשי הענף שהגיעו מכל קצוות תבל. מאות אנשים השתתפו בטקס ההכתרה, וזאת בנוכחות בכירי ענף הרכב מהעולם.
צוות השיפוט הבינלאומי המקצועי (מכונה IToY) אמון על בחירת משאית השנה. המשימה שמוטלת על כתפיו אינה פשוטה. על חבר השופטים מוטלת אחריות רבה, והוא מחויב בשמירה קפדנית על אובייקטיביות, הכול בהתאם לכללי השיפוט.
בהתבסס על כללי תחרות המשאית הבינלאומית של השנה (IToY), הפרס השנתי מוענק למשאית שהוכנסה לשוק ב-12 החודשים הקודמים ותרמה את התרומה בעלת המשמעות הרבה ביותר ליעילות התובלה בכבישים. החלטת חבר השופטים הנוכחית מסתמכת על מספר קריטריונים קריטיים, בהם חדשנות טכנולוגית, נוחות, בטיחות, יכולת נסיעה, יעילות אנרגטית, 'טביעת רגל' סביבתית ועלות בעלות כוללת (TCO).
לצוות השופטים בתחרות הייתה משימה קשה במיוחד בקביעת הזוכים בשל התחרות הצמודה והרצון של יצרני הרכב להבליט את חידושיהם. הפעם נקבע צוות שופטים נפרד לכל אחת מהקטגוריות, והושם דגש ברקע המקצועי, בניסיון ובוותק של השופטים, כל אחד בתחומו.
צוות השופטים הורכב מ-24 עיתונאי רכב אירופים בכירים מ-24 מדינות באירופה, ממדינות מזרח אירופה ועד אירלנד במערב, כולם מתחום ההובלות. שופטים הגיעו גם ממדינות סקנדינביה שבצפון ועד מדינות דרום היבשת.
זו השנה ה-32 של התחרות השנתית של 'משאית השנה', והיא מקיפה משאיות חלוקה עירוניות קטנות בקצה אחד של הסקאלה עד המשאיות הכבדות ביותר, מונעות חשמל ומימן, בקצה השני.
המשימה השנה הייתה לא פשוטה, וזאת בעת שענף המשאיות נמצא במהפכה רבתי. בתחילת השנה הגיעו הרגולטורים באירופה להסכמה על יעדי פליטת CO2 של משאיות בתחומים אשפה ובנייה. על פי טיוטת החוק, שכבר הוסכם בין ממשלות האיחוד האירופי לפרלמנט האיחוד האירופי, יצרני המשאיות יידרשו להפחית את הפליטה הממוצעת של משאיות חדשות ב-45% ב-2030, ב-65% ב-2035 וב-90% ב-2040. החוק מספק זמן תכנון סביר ליצרני המשאיות האירופים להגיע לאפס פליטות, וגם להתחרות עם יצרני משאיות חשמליות שאינם מאירופה.
פרלמנט האיחוד האירופי צריך לתת את אישורו הסופי לחקיקה לפני תום המנדט שלו - השלב האחרון לפני כניסת הרגולציה לחוק. הפירוש המעשי של ההחלטה הוא שהאיחוד האירופי מגדיר ליצרני המשאיות שכמעט כל כלי הרכב שלהם יצטרכו להיות בעלי אפס פליטות. ליצרנים האירופים יש כעת מסלול ברור להאצת הייצור של משאיות המבוססות על סוללות חשמליות, או באמצעות המרת מימן לאנרגיה חשמלית נקייה, ועליהם להיות מוכנים לאתגר של יריבות כגון טסלה ויצרניות רבות מסין שכבר נערכות לאתגר.
ממשלות האיחוד האירופי וחברי הפרלמנט הסכימו, כי משנת 2035 היעדים יחולו גם על פלח השוק של משאיות העבודה כגון משאיות אשפה ומשאיות עם מרכבים בענף הבנייה. הרחבה זו תביא להכפפה של 7% נוספים משוק הרכבים הכבדים ליעדי פליטת CO2 . הרגולטורים התנגדו ללחץ של תעשיית הדלק המופק מנפט ליצור פרצה ביעדים לדלק ולגזים אחרים שנחשבים פחות מזהמים, וכן ביודלק.
מעבר לחקיקה המחייבת, הענף מושפע מאתגרים חדשים המשפיעים על ענף התובלה (דיגיטליזציה, יעילות תפעולית, עבודה בכבישים המוגדרים כמיועדים רק לרכבים בעלי אפס פליטה מזהמת וכו') והגורמים למהפכה חשמלית. הדיזל, שמלך בענף התובלה במאה השנים האחרונות בקירוב, עתיד לפנות את מקומו למשאיות חשמליות.
יצרני המשאיות רואים את המציאות בשטח ויודעים שהעניין בפתרונות של תובלה המבוססת על סוללות ועל חשמל בלתי ניתן למדידה. הלקוחות הפוטנציאליים נמצאים בכל מקום. הזהירות של חלקם, שמזמין רק מספר משאיות מצומצם לציים, מובנת, מכיוון שהם רוצים קודם כל לצבור ניסיון. אבל עם הפורטפוליו הגדל של יצרני המשאיות ופתרונות תשתית הטעינה המתרחבים, היעד של יצרני המשאיות המובילים באירופה הוא למכור 50% משאיות חשמליות מהנפח הכולל באירופה עד 2030. זאת בהחלט מטרה שנמצאת בהישג יד.
הבכורה למרצדס eActros 600
שנתיים חלפו מאז התערוכה הקודמת, ונדמה כי חלף נצח. מי האמין אז שמשאית חשמלית תוכתר בתואר 'משאית השנה', ולבטח לא משאית כבדה שמיועדת למשימות מפרכות או לתובלה ארוכת טווח.
כאן מגיעה ההפתעה: מרצדס eActros 600 זכתה בתואר היוקרתי 'המשאית הבינלאומית של השנה' לשנת 2025. צוות השופטים המקצועי הכריע ברוב קולות בעד הזכייה המפתיעה. הפרס היוקרתי הוענק לקארין ראדסטרום, מנכ"לית מרצדס משאיות, בערב פתיחת התערוכה בהאנובר.
עם 88 קולות, המשאית הכבדה, שמבוססת על סוללות (BEV) של יצרנית המשאיות הגרמנית, ניצחה את דגם וולוו Aero (בעלת מערכת העברת כוח חשמלית או קונבנציונלית) ואת התומך החשמלי איווקו S-eWay.
זו הפעם השנייה שמשאית חשמלית זוכה בפרס המשאית הבינלאומית של השנה בתחרות, שראשיתה בשנת 1977. גם אשתקד זכתה משאית חשמלית בתואר הנכסף, וגם סגניותיה היו חשמליות (ראה בוקסה). חמישה מתוך שבעת כלי הרכב ברשימת ה-ITOY הקצרה של השנה היו דגמים חשמליים עם סוללות ואפס פליטה מזהמת. זה סימן נוסף לתאוצה שתופס המעבר לאנרגיה בקרב יצרני המשאיות ולהתעניינות הגוברת של מפעילי התחבורה באירופה.
עיתונאי ITOY רבים השתתפו במסע הבחינה eActros 600 European Testing Tour, במסלול שאורכו יותר מ-15,000 ק"מ. המסע אורגן על ידי מרצדס משאיות. השופטים שיבחו את האווירודינמיקה המתקדמת של תא הנהג החדש (ProCabin). עם החלק הקדמי הבולט והמשטחים החלקים והמעוקלים, ProCabin מתוכנן לשפר את זרימת האוויר ב-9% בהשוואה לדגם הנוכחי.
עיתונאי ה-ITOY העריכו את הביצועים של מערכת ההינע, המבוססת על מנועים חשמליים תאומים של 400 קילוואט על הציר החשמלי ועל שלוש חבילות סוללות מסוג 'LFP' בעלות הספק של 207 קילוואט כל אחת. מערכת הנעה זו מספקת האצה חלקה עם שלוש תוכניות נהיגה בסביבת עבודה שקטה ונטולת רעידות.
כפי שנוכחו לדעת שופטי משאית השנה, עם קיבולת חשמלית מותקנת של יותר מ-600 קילו-ואט שעה, השילוב הסטנדרטי של 40 טונות תומך-נתמך עשוי להגיע לטווח נסיעה של יותר מ-500 קילומטרים ללא טעינת ביניים.
לסיכום ההצבעה על משאית השנה הבינלאומית, אמר יו"ר חבר המושבעים, ג'אננריקו גריפיני: "מרצדס משאיות עיצבה את eActros 600 כמשאית חשמלית כבר מההתחלה. החלטה זו העלתה על הכביש משאית המבוססת על סוללות ברמה מתקדמת ביותר. היא מסוגלת למלא מגוון רחב של משימות לטווח רחוק."
משאיות השנה שזכו בבכורה בשנת 2024
FH של וולוו
עם ציון של 84 קולות, הטווח החשמלי הכבד של יצרנית המשאיות השוודית התמודד מול מתחרות ואתגרים קשים. השלישיה שהגיעה לצמרת התחרות הייתה כולה על טהרת המשאיות החשמליות: מלבד וולוו FH Electric הגיעו לשלב הגמר מרצדס eActros עם קו הנעה חשמלי והדגם החשמלי סקניה S45 בעל סוללה חשמלית.
בפעם הראשונה בתולדות פרס המשאית הבינלאומית של השנה זכתה בפרס משאית חשמלית בייצור סדרתי. יתרה מזו, ארבעה כלי רכב מתוך החמישה ברשימת פרס ה-ITOY השנה הם דגמים חשמליים עם סוללות. זו הוכחה שמעבר האנרגיה צובר תאוצה במגזר התחבורה, למרות שמערכת אקולוגית מתאימה ל-BEV עדיין לא קיימת באיחוד האירופי.
עיתונאי ה-ITOY שיבחו את הביצועים, התאוצה החלקה, השקט וההתנהגות נטולת הרטט של מערכת ההנעה החשמלית היעילה ביותר של FH Electric, המבוססת על שתיים או שלוש מכונות חשמליות בעלות הספק רציף של 330 או 490 קילוואט ועל הטכנולוגיה העדכנית ביותר. לא פחות מכריע בציון הזכייה של המשאית להובלת מטען אזורית היה ההיצע העצום של תצורות סרנים לתומכים ולמשאיות קשיחות, הזמינות עם ארבע גרסאות של תאי נהג, והפורטפוליו המודולרי של מארזי סוללות - שניים עד שישה - לפי משימת התובלה.
חבר השופטים שיבח את הביצועים של המשאית החשמלית, האצה חלקה, שקט והתנהגות נטולת רעידות. ג'אננריקו גריפיני מסר בטקס הענקת הפרס, כי "בעת הצגת FH החשמלית, וולוו משאיות סיפקה מגוון רכבים חשמליים חדישים בסוללות, המתאים למגוון רחב של פעולות תחבורה. זו הוכחה שמעבר האנרגיה מתחזק אפילו בסביבה העסקית המאתגרת של היום."
את הפרס היוקרתי קיבל רוג'ר אלם, נשיא וולוו משאיות. זו הפעם הרביעית ש-FH האייקוני של וולוו נבחר למשאית השנה. זה אחד הדגמים המצליחים ביותר בתעשייה אי פעם, עם כמעט 1.4 מיליון משאיות שנמכרו בכל העולם.
משאית וולוו FH Electric יכולה לפעול במשקל כולל של 44 טונות. ייצורה החל בשנת 2022 במפעל של וולוו בגטבורג שבשוודיה, והייצור במפעל בגנט שבבלגיה החל בשנת 2023.
מרצדס eActros 300/400
לפודיום הזוכים בתחרות 'משאית השנה 2024' הגיעה אשתקד משאית מרצדס eActros. מדובר בסדרה של משאיות חשמליות וכבדות המיועדות להפצה בת-קיימה, ניטרלית CO2 בסביבות עירוניות. משאיות אלו מוצעות בשתי גרסאות, eActros 300 ו-eActros 400, ומתאימות לכל מיני דרישות של טווח ומטען.
חבר השופטים הבינלאומי התרשם במיוחד מהתכונות של הדגם, המאפשרות גמישות תפעולית. טווח הנסיעה של מרצדס eActros 300 הוא עד 220 ק"מ, ול-eActros 400 טווח מרשים של עד 400 ק"מ (תלוי בשטח ובעומס). נתונים אלה מתאימים לקיבולת הסוללה: לשני הדגמים סוללות ליתיום-יון בעלות ביצועים גבוהים. ל-eActros 300 סוללה של 330 קוט"ש, ול-eActros 400 סוללה של 420 קוט"ש.
פרמטר חשוב נוסף הוא זמן הטעינה: מטעני Schnellladen (טעינה מהירה) DC יכולים להטעין את סוללות eActros מ-20% ל-80% קיבולת תוך כ-1.5 שעות (eActros 300) ותוך שעתיים (eActros 400).
עלויות התפעול נמוכות: למשאיות חשמליות יש עלויות נמוכות יותר של דלק ותחזוקה בהשוואה למשאיות דיזל. במילים אחרות, למנועים החשמליים יעילות מעולה בהשוואה למנועי דיזל, ועקב כך צריכת האנרגיה נמוכה יותר. למרות משקל הסוללות, כושר העמסת המטען של eActros 300 היא 7.49 טונות, ואילו ל-eActros 400 קיבולת מטען של 8.99 טונות.
חבר השופטים ציין לשבח גם את הטכנולוגיה של משאית eActros, המתקדמת מאוד, אשר כוללת מערכת הנעה חשמלית מתוחכמת, בלימה מתחדשת ומגוון מערכות סיוע לנהג.
המשאית החשמלית של סקניה
מתמודד חשמלי נוסף בתחרות היה סקניה S45 המונע באמצעות סוללות חשמליות. הדגם החדש הוא חלק מהמאמצים של סקניה לפתח דגמים במגוון משקלות וטווחי נסיעה, כדי לספק משאית המותאמת לצרכי המשתמשים. במשאית הבכירה, עם סוללות בהספק של עד 624 קילו-ואט, סקניה מספקת את האמצעים לשינוי ניכר בכל הנוגע למשאיות חשמליות ולתפעול שלהן בפעילות אזורית לטווח ארוך.
הדור החדש של משאיות עם סוללות מבית סקניה מבוסס על אבני יסוד קלסיות של החברה, ובהן מודולריות, קיימות וחיסכון תפעולי כולל עם פוטנציאל אפילו לחרוג ממה שאפשר לצפות ממשאיות קונבנציונליות. משאיות סקניה החשמליות העדכניות מלוות במלוא התמיכה, עם גורמים תפעוליים טכניים ושירותים שהופכים אותן לפתרונות מלאים עם טעינה, ביטוח ותחזוקה.
כמובן שבמשאית שמיועדת לתובלה עירונית ואזורית אפשר להשתמש בפחות סוללות. עם המשאיות החדשות של סקניה, המשתמשים יוכלו להפעיל משאיות קשיחות או תומכים, ואף להוביל מוצרי מזון בטמפרטורה מבוקרת. הטווחים משתנים לפי פרמטרים של משקל, תצורה וטופוגרפיה. לדוגמה, מתומך בתצורה 4x2 עם שש סוללות אפשר לצפות לטווח נסיעה של עד 350 ק"מ מעטינה מלאה, במהירות ממוצעת של 80 קמ"ש בכבישים מהירים.
מסלולים קבועים שבהם עמדות טעינה וטעינה במסוף הביתי או ביעד, נוחים ביותר. 'טעינת הזדמנות' בזמן מנוחת החובה של הנהג, הנמשכת 45 דקות, תגדיל מאוד את טווח הנסיעה היומי. טווח הנסיעה הוא עד 375 קילוואט, כלומר שעת טעינה תוסיף לטווח 270 עד 300 ק"מ. רמת תפוקת ההספק הרציפה לסקניה R45 או S45 היא 410 קילוואט (שווה ערך ל-560 כ"ס). הייצור הסדרתי של המשאיות האלו החל ברבעון הרביעי של 2023.
אפשר להזמין את המשאיות החשמליות של סקניה תחילה כתומכים או כמשאיות בתצורה של 4x2, או 6x2. התומך מוצע עם מרחק סרנים של 4,150 מ"מ ונושא שש סוללות. כך הוא ייהנה מהתקנות המיטביות שחוקקו באירופה בנושא המידות והמשקלות לרכב נקי. בסקניה מציינים שהתובלה החשמלית הכבדה יכולה להגיע לשילוב של עד 64 טונות לפי השילוב המותר בחלק מהכבישים במדינות הנורדיות.