מגה משאיות
ניוזלטר מגה משאיות
מגה משאיות גיליון 43
לעמוד קודם

ציוני בטיחות מפתיעים למשאיות

במבחני הבטיחות האירופים הראשונים מסוגם למשאיות, הושגו ציונים מפתיעים, שנעים בין חמישה כוכבים לדגמי וולוו לכוכב אחד לדגם של איווקו. במבחני שטח השוואתיים נבחנו בעיקר מערכות טכניות חדשניות למניעת תאונות

דוד יששכר |  
27/01/2025
זמן קריאה: 7 דק'

תאונות דרכים שבהן מעורבות משאיות הן בדרך כלל תאונות קשות וקטלניות. כאשר משאית גדולה וכבדה מתנגשת ברכב פרטי או ברכב מסחרי קל, לפי חוקי הפיזיקה יש יחס ישר בין המסה של המכונית הקלה למידת הפגיעה בה של רכב אחר, שהמסה שלו גדולה הרבה יותר. הנתונים ממדינות רבות בעולם, בהן ישראל, מלמדים שמשאיות כבדות מעורבות בתאונות קשות וקטלניות הרבה מעבר לחלקן היחסי במצבת כלי הרכב.

בבריטניה לדוגמה הנתונים הסטטיסטיים מלמדים שמשאיות כבדות הן כ-1.3% מכלי הרכב המורשים, 5.8% מהתנועה (מיליארד ק"מ רכב), 3.6% מהנפגעים ו-14.3% מההרוגים. הנתונים מארה"ב מלמדים ששיעור ההרוגים גבוה כל כך שכ-5,000 אמריקנים מתים מדי שנה בתאונות שקשורות למשאיות.

המשאיות הכבדות אינן מעורבות בתאונות בתדירות גבוהה יותר מסוגי רכב אחרים, אבל כאשר הן מעורבות, סביר שהתאונה תסווג כקשה או קטלנית. ממצאים אלו מלמדים שלגודל ומשקל יש השפעה רבה על חומרת התאונה.

היעד: חזון אפס תאונות

באיחוד האירופי הציבו זה מכבר יעד שאפתני מאוד: אפס הרוגים בתאונות דרכים בשנת 2050, או בשפה האירופית - Road to Vision Zero. לא רבים חושבים שהיעד הזה בר השגה, אבל המטרה הברורה היא הפחתה עקבית בהיקף תאונות הדרכים ובחומרתן.

באפריל 2023 הכריז האיגוד האירופי שמקיים את מבחני הריסוק, Euro NCAP, על תוכנית חדשה לדירוג הבטיחותי של משאיות. באופן מסורתי, Euro NCAP אמור לספק לצרכנים מידע על בטיחות הרכב שברצונם לרכוש. הבדיקות שלו עד כה התרכזו בפלח השוק הקל, מרכבים פרטיים ועד ואנים ורכבי שטח קלים. תחום המשאיות הכבדות לא נכלל. אחת הסיבות לכך היא שבניגוד לכלי הרכב הקלים, בפלח השוק של המשאיות יש שונות רבה.

גם התכנון של המשאיות והשימוש בהן - למגוון מטלות - עשויים להסביר חלק מהבעיה שקשורה לתכנון הבטיחותי שלהן. משאיות כבדות נוטות לשמש יותר בכבישים בטוחים כגון כבישים מהירים, אבל הן תוכננו לשימושים מגוונים. חלקן מותאמות במיוחד לשימוש עירוני, ואחרות הותאמו במיוחד לתובלה ארוכת טווח בכבישים מהירים. המשמעות היא שדפוסי הריסוק אחרים גם בסביבות האלו.

בארגון Euro NCAP קבעו שהפגיעות של משתמשי הדרך הם בראש סדר העדיפויות, והיעד של 'חזון אפס' תאונות לא יוגשם ללא שינויים בטיחותיים המתאימים לאמצע העשור הנוכחי.

כעת, אחרי שנים של קיפאון, הכריז הארגון האירופי כי בכוונתו להשיק תוכנית שתרחיב עוד יותר את היקף הבדיקות כדי לספק מידע בטיחותי מפורט על בטיחותן של משאיות כבדות. זאת נעשה באמצעות תוכנית דירוג חדשנית למשאיות עירוניות ולכאלה המיועדות לתובלה ארוכת טווח, המכונה Truck Safe City and Highway.

תוכנית הדירוג החדשה של Truck Safe תאפשר לכל בעלי העניין בתעשיית התובלה לזהות ולהעריך את רמת הבטיחות של הציוד בציי המשאיות הכבדות שלהם. הדבר יספק לא רק בטיחות משופרת לנהגים אלא ייצר שוק לטכנולוגיה בטוחה שתאפשר ליצרנים לחדש ולקדם את ההיצע שלהם במסגרת ברורה לבטיחות המבוססת על עקרונות ה-Euro NCAP. ערים ורשויות ציבוריות יוכלו לזהות בבירור את כלי הרכב הטובים ביותר לכבישים שלהם ולתמרץ אימוץ, וחברות יוכלו לקבוע בקלות את מפרטי הרכב שהן צריכות לעמוד בהם בתוכניות הרכש שלהן.

פרוטוקול Truck Safe הוא הראשון מפרוטוקולי הבדיקה של Euro NCAP שמאמץ מסגרת חדשה, הנקראת שלבי הבטיחות של Euro NCAP. הפרוטוקול אמור למדוד את בטיחות הרכב בתאונה פוטנציאלית לאורך מחזור החיים שלו, כלומר נהיגה בטוחה, הימנעות מתאונה והתרחיש במשאית לאחר תאונה. בשורה התחתונה, לכל דגם של משאית ניתן דירוג מתוך חמישה כוכבים. Euro NCAP הציגה גם הסמכה של CitySafe המוענקת למשאיות עם טכנולוגיות או עיצוב שעשויים למנוע תאונות המתרחשות בדרך כלל בערים או בסביבות עירוניות.

 

מפת דרכים לחמישה כוכבים בחמש שנים

עורכי המבחנים ב-Euro NCAP מתכננים אותה גישה של שותפות רב-תכליתית ומוצלחת, כפי שהיא מתקיימת עם יצרני הרכבים הקלים, בפלח השוק של המשאיות הכבדות. ארגון Euro NCAP ממריץ את הצרכנים לבחור רכבים בטוחים על ידי שילוב הביצועים של טכנולוגיות מורכבות וחדשניות לדירוג חמישה כוכבים ועל בסיס של הגדלת הדרישות פעם אחת בפרק זמן כלשהו. הדרישות המוגברות מסוכמות מראש עם יצרני הרכב, ומועברות לתעשייה דרך מפת דרכים של 5 שנים, שמספקת ליצרנים זמן הובלה לשילוב הדרישות בתוכניות הפיתוח שלהם.

מפת הדרכים שהפיק הארגון למשאיות כבדות מנסה להדגיש טכנולוגיות הן חסכוניות והן ריאליות ליישום בשנים הקרובות. ההצעה הנוכחית הוגדרה לשני סוגי תובלה: למשאיות עירוניות ולתובלה בכבישים מהירים. בארגון כבר גיבשו סכמה לשינוי בטיחותי שנפרס עד שנת 2030. בכל שנה מתווספות לבדיקה דרישות בטיחותיות.

מרכז תשומת הלב הופנה כבר בבדיקות הנוכחיות למערכות שמסייעות לנהיגה בטוחה, החל בשדה ראייה ישיר ומת וכלה במערכות AEB, כלומר מערכות שמנטרות באופן רציף את הכביש ומפעילות התרעות או פעולות אקטיביות כגון הפעלת הבלמים אוטונומית אם המערכת מזהה מכשול כלשהו, ולא מקבלת קלט (תגובה) מהנהג. הבדיקות ממשיכות גם לאחר שמתרחשת תאונה, כלומר דיווח אוטומטי למרכזי חירום, אפשרויות חילוץ לנהג ולנוסע ועוד.

התוצאות המפתיעות

כשנה חלפה מאז ההצהרה המרעישה על מבחני הבטיחות ההשוואתיים למשאיות, וכבר בוצעו המבחנים הראשונים. התוצאות המפתיעות לימדו על פער גדול מאוד בענף. דגמי משאיות מסוימים קיבלו ציון מרבי של חמישה כוכבים, ואילו דגמים אחרים קיבלו ציון בינוני-נמוך של שלושה כוכבים. דגם אחד בלט לרעה עם ציון של כוכב בטיחות אחד בלבד.

דגמי המשאיות החדשים של וולוו זכו בבכורה במבחני הבטיחות. כל הציונים היו יותר מ-80, ומה שבמיוחד בלט לטובה בהשוואה למתחרים היה ציון גבוה במדד הימנעות מתאונה. זה אחד משלושת המדדים שלפיהם ניתן הציון הסופי. נזכיר כאן את הדגם FH AERO. ציון דומה ומעט גבוה יותר קיבל דגם וולוו FM.

גם מדד זה מורכב משלושה רכיבים, בהם התנגשות חזיתית (56 נקודות מתוך 60), תאונה כתוצאה מסטייה מנתיב (23.4 מתוך 25 נקודות) ותאונה במהירות נמוכה עם רוכבי אופניים כתוצאה מתמרון הרכב (9 נקודות מתוך 15).

 

 

האח מבית וולוו, דגם FM, בלט במיוחד ברכיב הנהיגה הבטוחה, שגם הוא כולל מספר רכיבי משנה, בהם שימוש בחגורות בטיחות, בקרה של הנהג על הרכב, שדה ראייה ישיר ושדה ראייה עקיף, סיוע לנהג בשמירת מהירות ומערכת בקרת שיוט מסתגלת. בכל המדדים האלו קיבל הדגם ציון גבוה מאוד, למעט ציון בינוני ביכולת של הנהג לראות שדה ראייה מוגבל באמצעים טכנולוגיים.

 

 

מרבית הדגמים קיבלו ציון טוב במדד שמשקלל את מה שמתרחש לאחר התאונה. הכוונה היא למידע ה'הצלה' שהמשאית משדרת לאחר התאונה, התערבות בפעולות של הרכב לאחר התרחשות תאונה (כגון השבתת מנוע) וציון של האפשרות לחלץ את הנהג והנוסע מתא הנהג שנפגע. למרות שהציונים אינם גבוהים, עורכי המבחנים בחרו לתת ציון טוב יחסית לדגם שמשדר אותות מצוקה בעת שמתרחשת תאונה. שאר הרכיבים במדד הזה בוודאי ייבחנו באופן מחמיר יותר במבחנים הבאים.

ציונים טובים, של ארבעה כוכבים, קיבלו שני דגמים, Renault Trucks T, אף היא מקבוצת וולוו, וסדרת G-series של סקניה.

הדגם של רנו זכה בשלושת המדדים המרכזיים לציונים, שנעו בין 70 ל-80 נקודות. בתחום הנהיגה הבטוחה הצטיין הרכב באיכות הבקרה של הנהג על הרכב ובשימוש במערכות בטיחות. מנגד, הוא קיבל ציון נמוך בשדה הראייה. במדד ההימנעות מתאונה קיבל הדגם ציון גבוה בכל המדדים למעט הימנעות מתאונה במהירות נמוכה בעת תמרון המשאית.

גם סדרת G של סקניה זכתה לציון משוקלל של ארבעה כוכבי בטיחות. הציונים בשלושת המדדים המרכזיים נעים בין 62 ל-80 נקודות. מדובר בציון גבולי שבין שלושה לארבעה כוכבים, אך עורכי הבדיקות נטו לכף הזכות. עורכי המבחנים מציינים שהסדרה החדשה של סקניה הייתה יכולה לקבל ציון של חמישה כוכבים אלמלא הציונים הנמוכים יחסית במדד ההימנעות מתאונה. מדד זה מורכב משלושה רכיבים, בהם התנגשות חזיתית (47 נקודות מתוך 60), תאונה בגלל סטייה מנתיב (14.6 מתוך 25 נקודות) ותאונה במהירות נמוכה בגלל תמרון הרכב (0 נקודות מתוך 15).

 

 

סדרת R של סקניה זכתה לציון משוקלל של שלושה כוכבי בטיחות. הציונים בשלושת המדדים המרכזיים דומים לאלו של סדרה G שצוינה לעיל, וההבדל היחיד בין שני הדגמים קשור לרכיב שדה הראייה הישיר, שהוא רכיב בציון של בטיחות הנהיגה. שדה הראייה הישיר זכה לניקוד של 14.8 נקודות מתוך 35 בהשוואה ל-22.4 נקודות אצל אחיו מסדרה G. זה אומנם רכיב קטן בשקלול של הציון הכולל, אולם כאן הוא הכריע את הכף לשלילה.

 

 

תוצאה מאכזבת למדי של שלושה כוכבי בטיחות קיבל דגם דאף XF. במרבית הפרמטרים הציונים היו דומים לאלה של דגמים שקיבלו ציון של חמישה כוכבים, אולם בתחום הטכנולוגיה המתקדמת שמאפשרת הימנעות מתאונה, דאף XF קיבל ציון משוקלל של 35 נקודות בלבד. הציון בקטגוריה זו משוקלל אף הוא משלושה רכיבים. הדגם קיבל ציון גרוע בהתנגשות חזיתית בתאונה שנובעת מסטייה מנתיב (0 נקודות) ומתאונה במהירות נמוכה הנובעת מתמרון הרכב (0 נקודות). ברכיב של תאונה חזיתית קיבל הדגם ציון בינוני (34.7 נקודות מתוך 60). ניתוח התוצאות מלמד שהשקעה לא גדולה מצד דאף הייתה יכולה להניב ציון גבוה בהרבה.

 

 

ציון בינוני, של שלושה כוכבים, קיבל גם דגם מאן TGX הוותיק. הדגם זכה בשלושת המדדים המרכזיים לציונים שנעו בין 56 ל-80 נקודות. בתחום הנהיגה הבטוחה הוא הצטיין באיכות הבקרה של הנהג על הרכב ובשימוש במערכות בטיחות, ומנגד קיבל ציון נמוך בשדה הראייה וברכיב שמירה על מהירות. במדד ההימנעות מתאונה קיבל ציונים בינוניים במרבית המדדים: הימנעות מתאונה עם רכבים (21.7 מתוך 35 נקודות) ועם הולכי רגל ורוכבי אופניים (16.6 מתוך 25 נקודות). הדגם קיבל ציון גרוע בהימנעות מתאונה עם רוכבי אופניים בעת תמרון של המשאית במהירות איטית. גם במקרה זה, הוספת מערכות בטיחות חכמות הייתה מאפשרת ל-TGX לקבל ציון גבוה בהרבה מזה שזכה לו במבחן הנוכחי.

 

 

גם דגם מרצדס Actros L זכה לציון בינוני של שלושה כוכבי בטיחות. הרכיב שהכריע לרעה היה שימוש במערכות למניעת תאונות. בולט לרעה השימוש במערכות עזר למניעת תאונה בעת סטייה מנתיב הנסיעה הן לגבי רכבים והן לגבי הולכי רגל ורוכבי אופניים. הרכיב הזה תרם רבות לציון הנמוך המשוקלל של 51 נקודות ברכיב של הימנעות מתאונה, וכן לציון הבינוני הכולל שקיבל הדגם. עורכי המחקר ציינו לטובה את ציון הרכב בתחום הנהיגה הבטוחה, עם ציונים גבוהים במרבית המדדים. גם במדד זה נדרש שיפור באמצעים הטכנולוגיים בשדה הראייה הישיר ובשדה הראייה המת. ברכיבים אמצעי בקרה ושימוש בחגורות בטיחות, וכן במערכת בקרת שיוט ובקרת מהירות, התקבלו ציונים מצוינים.

 

 

דגם איווקו S-WAY קיבל ציון מאכזב עם כוכב בטיחות אחד. לדגם ציון נמוך משוקלל של 32 נקודות בנהיגה הבטוחה. בולטים לרעה אמצעי הבקרה המתקדמים של הנהג על הרכב ואמצעים לשיפור שדה הראייה הישיר ושדה הראייה המת. גם בקרת השיוט החכמה ובקרת המהירות שאמורות למנוע פגיעה ברכב מלפנים, זכו לציון נמוך. שאר רכיבי הקטגוריה קיבלו ציון גרוע. דגם S-WAY שנבדק הוא אומנם משנת ייצור 2022, אבל באיווקו לא עדכנו אותו במערכות הבטיחות החדשות בענף.

 

 

הסיכום הכללי חיובי. הבדיקות של אנשי Euro NCAP הוכיחו שהשקעה במערכות בטיחותיות מתקדמות משתלמת. ההגנה על כל משתמשי הכביש גדלה מאוד, והסיכון לתאונה ולנפגעים פחת. הבדיקות גם הוכיחו שאפשר לקבל ציון של חמישה כוכבים בענף המשאיות. אמנם בדיקות אלו היו הראשונות שנעשו אי פעם בפלח השוק הזה, אבל מעתה כולם ירצו להשיג את הציון שמלמד על רמת האבזור הבטיחותי.

תהליך דומה של שיפורים בטיחותיים התרחש בפלח השוק הקל כשהחלו מבחני הריסוק הפומביים בתחילת שנות האלפיים. הפרסום הנרחב וההד התקשורתי עושים את שלהם במודעות ציבור הלקוחות. ההיסטוריה מוכיחה שאף יצרן לא רוצה לקבל ציון בטיחותי נמוך בשעה שמתחריו מתהדרים בציון גבוה.

 

לבחינת מבחני הבטיחות למשאיות באתר Euro NCAP

 

תגובות
הוספת תגובה
הוספת תגובה
 
כותרת
תוכן