מגה קלינטק
ניוזלטר מגה קלינטק
מגה קלינטק גיליון 02

מגה קלינטק גיליון 02

 
14/09/2021
זמן קריאה: 1 דק'

בסביבות 250 מיליון טונות של פסולת פלסטיק נוצרים מדי שנה. רק כחמישית עוברת מיחזור. השאר מצטבר וגורם נזקים עצומים לסביבה.

חברת BAFS הגלובלית היא אחד המפתחים של טכנולוגיית מיחזור כימי ששמה ChemCycling. באמצעותה נעשה פירוק כימי של הפלסטיק למרכיביו הבסיסיים ומשתמשים בהם ליצירת מוצרים חדשים. פסולת הפלסטיק נהפכת במהלך המיחזור לחומר גלם ששמו שמן פירוליסיס (Pyrolysis oil), שאחר כך משמש כחומר גלם במפעלי החברה. הוא מוחזר למעגל הייצור ומשמש ליצירת מוצרי פלסטיק חדשים עם תכונות זהות לאלה המיוצרים מנפט.

המיחזור המכני המוכר לנו עובד בעיקר על פלסטיק אחיד וממוין. כדי שהתהליך יצליח, צריך להפריד את הפלסטיק לסוגיו, לשטוף אותו ורק אז למחזר. התהליך צריך להיות סטרילי משום שהחומר הממוחזר ישמש בין השאר לאריזת מזון. מיחזור של סוגי פלסטיק המשמשים למכשירים כגון טלפונים סלולריים או צמיגים, שעשויים מסוגים רבים של פלסטיק, לא מתאים למיחזור המסורתי. כאן נכנס לתמונה המיחזור הכימי, שמתמקד בפסולת פלסטיק שלא ממוחזרת באופן מסורתי. כיוון שהוא עובד על החומר ברמה המולקולרית, אפשר לעבוד על סוגים רבים יותר של פלסטיק ולהפוך אותם לחומר גלם טהור וסטרילי, שאפשר להשתמש בו ממש כמו החומר המקורי.

הטכנולוגיה נמצאת עדיין בשלבי פיתוח, ונכון להיום עדיין לא כלכלית, כי ייצור פלסטיק זול יותר ממיחזורו. עם זה פיתוח שיטות מיחזור לכל סוגי הפלסטיק הוא צעד בכיוון הנכון.

29/09/2021
זמן קריאה: 1 דק'

היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה העבירה לרשויות החופיות המלצות לניקוי מערכות הניקוז, לקראת בוא החורף והגשמים. ההמלצות הועברו מחשש לאירועי הצפה ומפגעי ביוב ופסולת הנסחפת ממוצא הניקוז, אשר מזהמים את הקרקע, הנחלים, הים והסביבה.

בכל שנה, עם הגשמים הראשונים, זולגות כמויות גדולות של פסולת, שמנים ונוזלים עכורים ומזהמים לחוף הים ולים עצמו. הזרמות אלה מאופיינות גם בזיהום בחיידקים ממקור צואתי ובהפרשות בעלי חיים שונים ובמים העומדים במערכת הניקוז העירונית. פסולת פלסטיק ואורגנית הנזרקת ברחובות העיר מגיעה אל קולטני הגשם ולתעלות הניקוז בצדי הדרכים ומצטברת בקווי הניקוז. הגשמים הראשונים סוחפים עימם נוזלים אלו לחופים ולים, ומלבד הזיהום הכבד שנגרם לסביבה הימית הרגישה, חופי הים נסגרים מפעם לפעם מטעמי בריאות הציבור.

המשרד להגנת הסביבה קורא לרשויות לערוך בדיקות מקיפות בתעלות הניקוז ובתחנות השאיבה, ולפעול להתקנת מערכות סינון קבועות לאיסוף פסולת מוצקה מהנקזים. המשרד ועמותת אקואושן קוראים לציבור להימנע משימוש בכלים חד-פעמיים וכלי פלסטיק בחופים.

12/09/2021
זמן קריאה: 1 דק'

דאסו סיסטמס הודיעה כי Interstellar Lab השתמשה בפלטפורמת 3DEXPERIENCE שבענן כדי לתכנן ולפתח את BioPod - אב הטיפוס הראשון של מערכת ייצור מזון המקיימת את עצמה, במסגרת הפרויקט לבניית תחנות מוכנות לחלל, המכילות תשתית ומשאבים לתמיכה בחיים ברי קיימה על כדור הארץ, הירח ומאדים. חברי הצוות השתמשו בתיאום וירטואלי כדי לדמות ולבדוק את ביצועי המבנה של BioPod באקלים קיצוני, ואת ביצועי המערכות הביולוגיות שלה, כגון רמות אופטימליות של חמצן, דו-תחמוצת הפחמן, ועוצמות אור הדרושות לצמחים כדי לצמוח.

למערכת BioPod כיפה מתנפחת ברוחב שישה מטרים, באורך עשרה מטרים, ובגובה ארבעה מטרים וחצי. קרומי הפלסטיק שבמעטפת הראשית והחיצונית עשויים מחומרים מרוכבים. המערכת משלבת טכנולוגיית עיבוד גידולים מתקדמת עם ניטור ניבוי לגידול צמחים שלא היו שורדים במערך חקלאי מקורה מסורתי.

חברת Interstellar Lab, חברת מחקר היוצרת בתי גידול וסביבה ביולוגית מבוקרת, כלולאה סגורה לייצור ומחזור של מזון, מים ואוויר, תשתמש בתיאום וירטואלי כדי לחוות ולעקוב אחר פעולות הכיפה ותחזוקתה, וכדי לאסוף נתונים על ייצור המזון והסביבה. פלטפורמת 3DEXPERIENCE תייעל את התקשורת עם הספקים ותאפשר תצוגות פוטו-מציאותיות של המודל התלת-ממדי של BioPod.

03/10/2021
זמן קריאה: 1 דק'

שיתוף פעולה בין חברת HyperportTT לנמל המבורג HHLA שבגרמניה עתיד להניב קו שינוע חדשני וירוק, להעברה מהירה ונקייה של מטענים מהנמל הימי לנקודות ההפצה השונות ברחבי המדינה. שיתוף הפעולה מבוסס על הייפרלופ - קרון הנוסע בתוך צינור בלחץ אוויר נמוך.

בכנס העולמי למערכות תחבורה חכמות (ITS) יחשפו נציגי החברות את מצב הפיתוח של המיזם, וידברו על כושר המערכת להעביר 2800 קונטיינרים ביום במערכת תפעולית סגורה, ללא השלכות על הסביבה. קוטר הקרון 5.6 מטרים וניתן יהיה להעביר בו קונטיינרים ישירות מהנמל, ללא צורך בתיווך של משטחי שינוע. הקרון החדש יוכל לפתור את בעיית צוואר הבקבוק של הנמלים, וייתכן כי ישנה את הדינמיקה של שרשרת האספקה הגלובלית בכך שירחיק את הלוגיסטיקה של פריקת המטענים מערי הנמל אל עבר נקודות שונות ברחבי המדינה.

ההייפרלופ הוא כלי תחבורה נטול פליטות מזהמות שפועל על עיקרון של רחיפה מגנטית סבילה. הוא יופעל באמצעות אנרגיה סולרית, ועתיד לנוע במהירות 600 קמ"ש.

05/10/2021
זמן קריאה: 1 דק'

המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה איתרה מתחם המכיל כמות גדולה של שמן משומש ללא היתר רעלים, רישיון עסק ותשתיות מתאימות, במסגרת פעילות אכיפה ממוקדת בקיבוץ שמרת שבגליל המערבי. בחקירה נעשה שימוש באמצעי חישה שונים כולל רחפנים, והשתתפו בה מפקחי המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה, גורמי מקצוע בתחום החומרים המסוכנים ממחוז צפון של המשרד להגנת הסביבה, ושוטרי המדור להגנת הסביבה במשטרת ישראל.

הפעילות לוותה בצו חיפוש חתום בידי בית המשפט, ובמסגרת החיפוש במתחם תפסו הכוחות מסמכים ועיכבו לחקירה את שני מפעילי העסק. חביות וקוביות שאותרו בשטח נדגמו על ידי דוגמי מעבדה לבחינת הרכב החומר.

תופעת העיסוק הפיראטי בשמנים משומשים ובממסים לצורך מיהול דלקים באופן בלתי חוקי ומסוכן, הוגדרה כיעד אכיפה מרכזי של המשטרה הירוקה. בצד מפגעים הנוגעים לאיכות הירודה של התוצרים, מתחמי מיהול דלקים פיראטיים מייצרים מפגעים סביבתיים: מפגעי אוויר כתוצאה מסכנת שריפה וכן כתוצאה משימוש בדלקים באיכות נמוכה. עיסוק זה מייצר גם מפגעים בתחום החומרים המסוכנים וזיהום הקרקע כתוצאה מהיעדר תשתיות. תופעה זו היא כר פורה להתנהלות עבריינית בכל החוליות בשרשרת המעורבים - ספקי הממסים המהווים חומרים מסוכנים, משנעי ומפעילי מתחמי אחסנת ומיהול הדלקים.

כותרת
תוכן