מגה מזון
מדורים
אחסון מזון

אחסון מזון

 
18/08/2021
זמן קריאה: 1.5 דק'

המזון ברשימה להלן עשוי להחזיק זמן רב. יש להיפטר מכל פריט מזון שנראה או מריח רע, ומכל מזון שיש לו טעם רע. אם עובש או חרקים מופיעים סמוך לו, יש להיפטר ממנו מיד, שכן מזון נגוע מסכן מאוד את הבריאות.

דגים משומרים: שימורי דגים כגון סלמון, סרדינים וטונה מלאים בחלבון ובחומצות אומגה 3. משומרים סגורים המאוחסנים במקום מוצל ויבש יכולים להחזיק שלוש שנים.

קופסאות שימורים: שימורי פירות וירקות מכילים מגוון ויטמינים וערכים תזונתיים. אפשר לאכול מזון משומר בטמפרטורת החדר, אך מלבד ירקות משומרים עדיף שיהיה מחומם.

אבקת קקאו: חבילה פתוחה של אבקת קקאו לא ממותקת יכולה להחזיק כשלוש שנים בטמפרטורת החדר. אבקת שוקולד עם רכיבי חלב לא תחזיק כל כך הרבה זמן.

פירות וירקות מיובשים: ייבוש של פירות וירקות מסיר את כל המים ובכך מונע דיקומפוזיציה. ירקות יבשים יחזיקו קרוב לשמונה שנים במכל אטום. גזר מיובש יחזיק כ-25 שנים, ולתירס מיובש חיי מדף של עשר שנים. פירות מיובשים יכולים להחזיק שנה. אחסנו פירות וירקות בתוך מכלים אטומים קטנים כגון צנצנות מייסון, שקיות מיילר או ניילון. בכל פתיחה של המכל המזון נחשף לאוויר וללחות אשר מורידים את איכותו.

פסטה יבשה: כל סוגי הפסטה היבשה יחזיקו כ-30 שנים אם יאוחסנו כראוי.

דבש: תכולת הלחות הנמוכה של הדבש והחומציות גורמות שבקטריות לא יכולות לשהות בו. אם הוא מאוחסן בטמפרטורת החדר, דבש יכול להחזיק פרק זמן בלתי מוגבל. עם הזמן הוא עשוי להתגבש. במקרה כזה אפשר לחמם צנצנת דבש על חום נמוך במים מבעבעים עד שהוא נהיה נוזלי. לדבש יש נוגדי חמצון המגנים על תאי הגוף, תכונות אנביקטריאליות ואנטי דלקתיות, כלומר אפשר להשתמש בו כדי לטפל בכוויות ובפצעים.

חמאת אגוזים: בדומה לשקדים, לקשיו ולבוטנים, חמאת אגוזים יכולה להישמר כשנתיים כשהיא עדיין סגורה. קופסאות פתוחות יחזיקו שישה חודשים.

ירקות חמוצים: ירקות כבושים מאוחסנים בצנצנות עם מלח, חומץ ומים. מרכיבי החומץ משתלבים עם רכיבי חומציות טבעיים בירקות ותורמים להאטת תהליך הריקבון. צנצנות סגורות של ירקות כבושים עשויות להחזיק קרוב לשנתיים.

אורז לבן ארוך: מצרך מזון שיכול להישמר לנצח כל עוד הוא מאוחסן במכל אטום ובמקום יבש ומוצל. הסובין הוסר מאורז לבן, כלומר הוא יכול להישמר הרבה יותר זמן מאורז חום.

שיבולת שועל מגולגלת: אפשר לשמרה במכל אטום שנתיים.

מלח וסוכר: אפשר לאחסן מלח וסוכר לבן או חום במכלים אטומים זמן רב מאוד.

18/08/2021
זמן קריאה: 1.5 דק'

אחסון אופטימלי של מוצרי מזון במסעדה הוא עניין בסיסי. מטבחי מסעדות הם אזורי פעילות עמוסים מחוץ לשעות הפתיחה - לפני שהאורחים מגיעים ואחרי שהדלתות נסגרות. מכיוון שהמרחב מוגבל, יש למטב את עיצוב המטבחים ליעילות תנועה מרבית ולבטיחות.

כדי להבטיח תברואה, חיי מדף ואיכות מוצרים, מוצגים להלן אלמנטים עיצוביים מרכזיים למגוון אזורים במטבח, מהאזור המקבל למקפיא.

אופטימיזציה לאחסון באזור הקבלה: מוצרי מזון ושאר המצרכים מגיעים לאזור הקבלה. כאשר משלוחים מתקיימים מדי יום, זו הנקודה שבה מתחיל תהליך האחסון של המזון. לכן אופטימיזציה של מערכת האחסון צריכה להתחיל בו. תחום זה צריך להיות מאורגן היטב כדי להבטיח פעילות חלקה.

ניהול נכון של משלוחים יסייע להבטיח שהמלאי מאוחסן נכון ובמקום הנכון. כדי לנצל את המרחב הקיים ביעילות מרבית, מומלץ להתקין כמה שיותר מדפים ארגוניים לאחסון באזור הקבלה. חלל זה הוא גם השלב הראשון בבקרת המלאי, לכן צריך לדעת מה נמצא בו ומה אורך חייו. הדבר יתרום להפחתת הפסולת הנגרמת מהזמנת יתר או פקיעת תוקף. הפריטים צריכים להיות מונחים ומסומנים באופן מסודר, שיאפשר לבדוק את המלאי במבט אחד. יעילות מסוג זה יכולה לחסוך כסף בטווח הרחוק.

בטיחות במקפיא ובמקרר: מוצרים קפואים צריכים להיות מאוחסנים בטמפרטורה הנכונה כדי להימנע מהפשרה וזיהום. אחת ההפרות השכיחות ביותר בנושא בטיחות מזון במסעדות היא טמפרטורות מקרר לא נכונות. מקררים צריכים להיות מכוונים על טמפרטורה שאינה מקפיאה מוצרים נוזליים, אך גם לא גבוהה באופן שיסכנם בהתקלקלות. יש לשמור מזון טרי בטמפרטורה של 4-0 מעלות צלזיוס. תא הצינון - קרוב לאפס מעלות צלזיוס, ומקפיאים ב-18- מעלות צלזיוס בקירוב. כל פתיחה של דלת המקרר משפיעה על הטמפרטורה. לכן חיוני לפקח בהתמדה על טמפרטורת המקרר.

עקרונות אחסון: גם מזון יבש מצריך טמפרטורות אחסון נכונות. מומלץ למקם אוכל יבש באזורים עם רמות לחות נמוכות, ולהרחיקו מתנורים. כדי לשמור על רעננות, יש לאחסן מוצרים יבשים במכלים אטומים היטב שאפשר לערום אותם בקלות לאחסון יעיל. כדי למנוע כניסה של חרקים, מכרסמים או זיהום צולב עם פריטים אחרים, וכדי לשמור את הרצפה לפריטים גדולים ולציוד למטבח, יש לאחסן פריטים אלה מעל מפלס הרצפה.

אחסון מזון צריך לפעול על פי "כלל הכניסה הראשונה", אשר מבטיח שימוש ראשון בפריטים ישנים. כדאי להקדיש זמן מה ביום לארגון המדפים כדי לקצץ בעלויות על החלפת מזון בטווח הרחוק ולקבוע עדיפות תברואתית.

 


מקור: www.fsrmagazine.com

18/08/2021
זמן קריאה: 1 דק'

לפניכם כמה פעולות מנע שאפשר לעשות כדי להתגבר על מזיקים.

לא למלא את המחסן עד אפס מקום: כמה שזה נשמע אידיאלי להחזיק מאגר לשעת חירום, כך מזמינים מזיקים לחדור לשטח האחסון. לעיתים חרקים מכרסמים את דרכם אפילו לתוך קופסאות מזון סגורות העשויות מניירות ומקרטון. ככל שיש פחות מזון, כך קל יותר לפקח על המחסן ועל היצורים הקטנים.

מה שנכנס ראשון, יוצא ראשון: פריטים חדשים מניחים בחלק האחורי של המחסן. בדרך זו צורכים קודם את המזונות הישנים יותר. מזון המאוחסן זמן רב נמצא בסיכון של פשיטת חרקים.

הכנת לו"ז ניקיון: יש לנקות את המחסן באופן סדיר כדי להסיר לכלוך. מסירים את כל הפריטים ומשתמשים בשואב או בסבון ומים כדי לחטא הכול. אין להשתמש במלבינים, באמוניה או בחומרי הדברה למיניהם. אלה לא מחסלים את המזיקים ביעילות אבל עלולים לזהם את המזון.

סילוק נאות: לאחר כל פעולת ניקיון יש להיפטר מיד משקיות אשפה ולרוקן את מכל השואב, אחרת המזיקים עשויים לברוח ולאכלס מחדש את המחסן.

לבדוק סדקים: לעיתים קרובות אוכל שנשפך נתקע בחורים ובסדקים בארונות ומושך מזיקים. מעבר לכך, מקומות אלו משמשים להם מקומות מסתור.

שימוש במלכודות: אפשר להשתמש במלכודות דביקות. הן יסייעו לתפוס חלק מהמזיקים ויעזרו לגבש הערכה לגבי סוג המזיקים הקיים.

מכלים: אם באריזות לא קיים ואקום חוסם, מומלץ לשמר אוכל בכלי קיבול אטום.

 


מקור: https://www.foodstorage.news

כותרת
תוכן